Magyarország

2011.02.15. 15:48

LIGA - Az egykulcsos adózás bevezetése előtt kellett volna egyeztetni

<p>Ha az egykulcsos adózás bevezetése előtt egyeztetett volna a kormány a szakszervezetekkel, elkerülhető lett volna a munkavállalók bérének csökkenése, és most nem lenne szükség költséges akciócsoportok felállítására a hiba helyrehozatalára - írja keddi közleményében a LIGA szakszervezeti tömörülés. A Független Hírügynökség által megkérdezett érdekképviseletek becslése szerint munkavállalóik 80 százaléka járt rosszabbul az új adózással.</p>

A LIGA szerint azért hoz létre akciócsoportot a Fidesz, hogy megvédje a versenyszféra munkavállalóinak nettó nominálbérét - a saját adóreformjától. A szakszervezeti tömörülés azt mondja, az egykulcsos adórendszer a mai formájában gyakorlatilag minden olyan munkavállalót, aki a nemzeti átlagkereset másfélszerese alatti fizetést kap, több ezer forintos büntetéssel sújt.

A Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) is úgy számol, hogy a vegyiparban dolgozó 80 ezer ember 80 százaléka rosszul járt az új adórendszerrel. Székely Tamás elnök a Független Hírügynökség érdeklődésére közölte, számításaik szerint a havi 300 ezer bruttót keresők nem kapnak kevesebbet, többletet pedig csak a 400 ezer bruttó fizetésűek könyvelhettek el. A vegyiparban dolgozók túlnyomó része viszont 180 és 290 ezer bruttó között keres, így havonta több ezer forintos veszteség éri őket. Példaként említette, hogy egy 210 ezer bruttós fizetés esetén havonta több mint 5700 forint, éves szinten pedig több mint 70 ezer mínusz éri a munkavállalót.

A Független Hírügynökség kérdésére a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezeténél (VDSzSz) azt mondták, hogy a MÁV csoportnál dolgozók nettó fizetése nem csökkent. Ezt a MÁV Zrt.-nél és a Gépészetnél például úgy érték el, hogy növelték a cafetériát, a Startnál pedig a béreket. Ezzel ugyan nem értek el reálbér emelkedést, de legalább a csökkenést meg tudták akadályozni. Bárány Balázs alelnök közölte, a vasútnál dolgozó több mint 40 ezer munkavállaló körülbelül 80 százalékát, nagyjából 30 ezer embert érintett volna hátrányosan az egykulcsos adórendszer bevezetése. Emlékeztetett, hogy a kompenzációt ugyan megadta a munkáltató, a VDSzSz-szel nem egyeztek meg a bértárgyalásokon, és a szakszervezet továbbra is ragaszkodik régi követeléseihez. Egyebek mellett 150 ezer forint kifizetését kérik minden vasutas munkavállalónak a MÁV átalakításában való részvételük miatt. Ezen kívül, 10 százalékos béremelést követelnek az anyavállalattól 2007 júliusában a MÁV-Start Zrt.-hez, valamint a 2008 januárjában a MÁV-Gépészet Zrt.-hez kiszervezett munkavállalóknak, visszamenőleges hatállyal.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!