Magyarország

2011.02.21. 19:43

KIM: Vége a jogellenes illetményeknek a kormányhivataloknál

<p>Jogellenesen állapították meg az illetménykiegészítések egy részét a kormányhivatalok egyes jogelőd szervezeteinél eddig.</p>

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) hétfői tájékoztatása szerint egyes dolgozók a törvényi 10 százalékos helyett 35 százalékos illetménykiegészítést kaptak. A 2011. január 1-jétől hivatalban lévő kormánymegbízottak feladata a kormányhivatalok jogszerű működésének biztosítása és az azóta eltelt időszakban a törvénynek megfelelően rendezték a helyzetet, ez 3 ezer kormánytisztviselőt érint.

A kormánymegbízottak intézkedése körülbelül 3 ezer ember esetében eredményezte az illetménykiegészítés csökkenését. Ezzel egyidejűleg azonban - a kormányhivatalok kialakításával - az integrált szerveknél dolgozó kormánytisztviselők többségének - körülbelül 20 ezer embernek - nem csökkent az illetménye. A KIM szerint 15 ezer dolgozónak 5 százalékkal - a korábbi 30 százalékról 35 százalékra - emelkedett az illetménykiegészítése.

A kormány törvénymódosítási javaslatot nyújtott be, amelynek értelmében 2011-ben a kormányhivatalok kormánytisztviselőinél az előző évi teljesítmény értékelése alapján április 30-áig van lehetőség az illetményeltérítésre. Az illetményeltérítésről a szakigazgatási szerv vezetőjének - ilyen lehet például a munkaügyi központ vezetője - javaslatára a kormánymegbízott dönt. Elkezdték emellett a kormánytisztviselői életpályarendszer kidolgozását, amellyel a kormányzat az egyszerűsített, de hatékony teljesítményértékelésre akar áttérni.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!