Magyarország

2011.02.09. 17:18

Újabb embercsempészek rendőrkézen

<p>Újabb embercsempészek kerültek rendőrkézre kedden illetve szerdán - számolt be szombati közleményében a Nemzeti Nyomozó Iroda.</p>

A hat embert azzal gyanúsítják, hogy 2009-ben és 2010-ben hazánkba érkező vietnamiakat segítettek, hogy Nyugat-Európába jussanak, mindezt hamis közokiratokkal megszerzett valós magyar schengeni vízummal. A migránsok ezért a fejenként 10 ezer eurót fizettek. A nyomozás már csaknem egy éve tart az ügyben, az NNI emberei eddig 27 embert vontak kérdőre, de további gyanúsítások várhatók.

Az NNI közleményében emlékeztet: Európában két évvel ezelőtt alakult meg az a speciális rendőri operatív munkacsoport, amely az EU területén aktív vietnami bűnözői hálózatok felderítését és felszámolását célozta meg. Ennek kapcsán kedden az Európai Unió rendészeti szervei, köztük a Magyar Rendőrség részéről a Nemzeti Nyomozó Iroda Kiemelt Migrációs Ügyek Osztálya, az EUROJUST és az EUROPOL bevonásával közös akciónapot tartottak, hogy felszámolják a vietnami embercsempész szervezeteket. Az akció alatt az NNI nyomozói Magyarországon újabb öt gyanúsítottat fogtak el és több helyen tartottak házkutatást, míg szerdán további egy embert hallgattak ki gyanúsítottként.

Az érintettek megalapozottan gyanúsíthatóak azzal, hogy 2009-ben illetve tavaly hamis közokirattal megszerzett valós magyar schengeni vízummal hazánkba érkező vietnami állampolgároknak nyújtottak segítséget ahhoz, hogy azok tovább utazhassanak Nyugat-Európába. Mindezt annak ellenére, hogy a kapott vízummal ezt nem tehették volna meg. Ezért a migránsok fejenként 10 ezer eurót fizettek.

A csaknem egy éve tartó nyomozás alatt az NNI munkatársai eddig 27 gyanúsítottat, köztük 7 vietnami és egy algériai állampolgárt vontak kérdőre és további gyanúsítások várhatóak.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!