Magyarország

2011.02.05. 08:38

Egyelőre kevés pénzt szán a lakáshitelesek mentésére a kormány

<p>A kormány itthon egyelőre nem közöl részleteket a lakáshitelüket nem fizető adósok megmentésére szán nemzeti eszközkezelőről, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) csütörtökön közzétett új országjelentéséből kiderül, hogy hárompilléres konstrukciót terveznek a bankok, az önkormányzatok és az eszközkezelő közreműködésével.</p>

A nemzetgazdasági tárca egyelőre kevés pénzt szán erre, 2011-12-ben 10-11 milliárdot, a rá következő két évben 130 milliárdot. Feltétel lenne a család kis jövedelme és korábban 12 hónapon át a pontos törlesztés.

A Nemzetgazdasági Minisztérium az IMF-nek elárulta, hogyan tervez segítséget nyújtani a jelzáloghiteles ingatlanok törlesztésben megroppant tulajdonosainak. Eszerint három pilléren nyugodna a rendszer. Az első körben a bankoktól várják azt, hogy ajánlják fel a kölcsönök átstrukturálásának különféle módjait. Ha ezután az adós ismét nem fizetővé válik, akkor a pénzintézet állami garanciát kérhet a szerződés újabb átalakításának költségeire. Ha e két kísérlet sem segít, akkor az önkormányzaté lenne a lakás, majd bérbe adná az adósnak. A nemzeti eszközkezelő a második és harmadik "pillért" fogja felügyelni, bár ennek szervezete még megalakításra vár.

Az eszközkezelő célcsoportja csak olyan kis jövedelmű háztartások lennének legalább 12 hónapon át törlesztették a jelzáloghitelt.

A kormány garanciadíjat fog szedni a második pillérben vállalandó állami kezességért. A kormány számol induló költségekkel, mert sok adós valószínűleg rögtön a harmadik pillérbe kerül. A becslés szerint végül az adósok egyharmada választhatná a segítség e módját, de a részleteket még véglegesíteni kell. A kormány úgy számol, hogy az első két pillér miatt a harmadik költségeire csak később lesz szükség. A Nemzetgazdasági Minisztérium előzetes becslése szerint a költségek 2011-2012-ben 10-11 milliárd forintra rúgnak, a rákövetkező két évben pedig 130 milliárdra, ami a bruttó hazai termék (GDP) körülbelül 0,45 százaléka.

Jelenleg 105 ezer olyan lakáshiteles lehet, akik már túllépték a 90 nap nem fizetési időt, egyre növekvő részüknek a bank már legalább egyszer átalakította a szerződését (futamidő meghosszabbítása, ideiglenesen csökkentett részlet), de ezek harmada-negyede ezután ismét képtelen lett a törlesztésre.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!