Magyarország

2011.02.22. 20:18

Csaknem húsz magyar nyelvű oldalon árulnak emberi fogyasztásra nem ajánlott pszichoaktív szereket

<p>Csaknem húsz olyan magyar nyelvű oldalt találtak a szakemberek, amelyen a kábítószerlistán ugyan nem szereplő, de emberi fogyasztásra mégsem ajánlott pszichoaktív szert lehet vásárolni.</p>

Ez utóbbit fel is tüntetik a honlapokon, ám az egyes anyagok várható hatásáról és pontos összetételéről már nagyon kevés az információ. Az új pszichoaktív anyagok felbukkanása, illetve a már ismert szerek újabb és újabb felhasználása komoly társadalmi kockázattal járhat, ez pedig különösen a fiatalokat érinti.

A szakemberek január közepe és február eleje között végeztek felmérést az új típusú pszichoaktív szerek internetes kereskedelméről - ismertették az eredményeket a kedden megtartott Desinger Drogok konferenciáján. A vizsgálatból az derült ki, hogy kimondottan az értékesítésre létrehozott honlapokon és apróhirdetéseken keresztül adják el azokat. A szakemberek 19 olyan magyar nyelvű oldalt találtak, amin a jelenlegi kábítószerlistán nem szereplő GBL, JWH-018 és MDPV valamelyike beszerezhető. Az egyes szerekből rendelhető már 1 gramm is, de kifejezetten nagy tétel, úgy mint 1000 gramm is. Az árak a kiszerelés függvényében változnak.

A vizsgált oldalak közül szinte valamennyin feltüntették, hogy csak legális anyagok kereskedelmével foglalkoznak. Felhívták azonban a figyelmet arra is, hogy a kínált szerek "emberi fogyasztásra nem alkalmasak", valamint arra is, hogy értékesítést kizárólag 18 éven felüliek számára folytatnak. Az egyes anyagok várható hatásáról és pontos összetételéről ugyanakkor nagyon kevés oldalon található információ.

Az új pszichoaktív anyagok felbukkanása, illetve a már ismert szerek, anyagok új felhasználási módozatainak megjelenése komoly társadalmi és népegészségügyi kockázattal járhat, mely probléma különösen a fiatalabb korosztályokat érinti.
A Nemzeti Drog Fókuszpont adatai alapján a hatóságok a korábbi évekhez viszonyítva ma már egyre több új pszichoaktív szert azonosítanak, ez Magyarországon is így van. Míg 2009-ben a rendőrség és a vámhatóság laboratóriumai országszerte 132 alkalommal jártak el olyan lefoglalás ügyében, amelynél kizárólag szabályozás alá nem tartozó, visszaélésszerűen használt pszichoaktív szereket azonosítottak, addig 2010-ben 470 ilyen esetről számoltak be.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!