Magyarország

2011.02.21. 20:23

A jobbik is megszavazta az MNB törvényt

<p>A Jobbik támogatta és megszavazta a Magyar Nemzeti Bank külsős tagjainak jelölésével kapcsolatos törvényt. Véleményük szerint az, hogy a négy tagot a parlament választja, erősíti a jegybank függetlenségét. Mint Nyikos László, az Országgyűlés költségvetési bizottságának elnöke fogalmazott: az MNB a kormánytól legyen független, ne a parlamenttől.</p>

Nyikos László a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy az MNB-vel kapcsolatos javaslatot hétfőn azért szavazta meg a Jobbik is, mert egyetértettek azzal, hogy erősítendő a jegybanki függetlenség a kormánytól, és erősítendő a parlamenti kontroll is. Ő maga azonban módosító javaslatot nyújtott be, hogy a költségvetési - és ne a kormány által javasolt gazdasági - bizottság jelölje és hallgassa meg a tagokat. Erről szavazott is az országgyűlés, de nem fogadták el. A két bizottság együttes munkájába is belement volna kompromisszumként, de a kormányoldalról ezt elutasították, Nyikos László szerint politikai okokból: a költségvetési bizottság elnöke jobbikos, a gazdasági bizottságé fideszes.

- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!