Magyarország

2011.01.14. 11:37

VÖRÖSISZAP - Háromfős csapathoz köthető a devecseri lopások többsége

<p>Két fiatalhoz és egy felnőtt társukhoz köthető a rendőrség gyanúja szerint a vörösiszap-katasztrófa óta Devecseren elkövetett lopások többsége. Összesen tíz esetben indult nyomozás amiatt, hogy az üresen maradt házakból vagy épp autókból különféle értékek tűntek el. Közben a katasztrófavédelem azt közölte, hogy csütörtökön lezajlott a város-rehabilitációs program egyeztető tárgyalása, amelyen a településrendezési tervet egyeztették.</p>

A tavaly október 4-i vörösiszap-katasztrófa óta 10 esetben indított nyomozást a rendőrség Devecseren különféle lopások miatt - főként kisgépeket, kézi szerszámokat, kerékpárokat és autórádiókat vittek el az üresen maradt házakból és kocsikból. A legutolsó bejelentés szilveszterkor érkezett, amikor egy házból nyílászárókat loptak el.
A rendőrök gyanúja szerint egy 18 éves és egy 13 éves fiatalhoz köthető a lopások többsége - közölte a Független Hírügynökséggel a megyei rendőr-főkapitányság. A fiatalabbikuk otthonában tartott házkutatás közben elő is került 15 iszappal szennyezett autó kulcsa. A fiatalok azt mondták a rendőröknek, hogy egy középkorú férfi is velük tartott, ő azonban már november vége óta - más bűncselekmény miatt - előzetes letartóztatásban van.

Közben az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közölte, hogy Devecseren csütörtökön lezajlott a város-rehabilitációs program egyeztető tárgyalása, amelyen a településrendezési tervet egyeztették. Ez tartalmazza a vörösiszappal szennyezett házak lebontása utáni elképzeléseket. A tervek szerint épülhetne városkapu, egészségügyi centrum, emlékpark, látogatóközpont és emlékház is. Szó volt még a devecseri kastélypark rehabilitációjáról is, melynek véglegesített terve várhatóan február közepére, az engedélyezési tervdokumentáció pedig február végére készül el.

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint azóta is zajlik a külterületekről az iszappal szennyezett föld elszállítása, csütörtökön 5650 köbmétert vittek be a kijelölt tárolókba. A térségben egyébként az ivóvíz továbbra is biztonságosan fogyasztható és a szálló por napi átlagkoncentrációja sem éri el sehol a tájékoztatási küszöbértéket.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!