Magyarország

2011.01.10. 09:51

Tragikus szülés Tárnokon - meghalt a másik kisfiú is

<p>Meghalt a másik újszülött is, akinek édesanyja szombaton este lett rosszul tárnoki otthonában - hangzott el a TV2 hétfőn reggeli műsorában.</p>

Mint arról korábban a Független Hírügynökség beszámolt: a két kicsit kritikus állapotban szállították szombat este Tárnokról a fővárosi I. Gyermekgyógyászati Klinikára. A gyermekek édesanyját tárnoki otthonában több orvos és mentő próbálta megmenteni, de az édesanya újraélesztése nem sikerült. Az újszülötteket a Magyarországon eddig egyedülálló, speciális mentésben résztvevő szakemberek császármetszéssel segítették világra. Őket is újra kellett éleszteni, de végül sikerült kórházba szállítani őket a Peter Cerny alapítvány mozgó intenzív osztályként is működő rohamkocsijával. Az egyik gyermeket a leggondosabb orvosi ellátás ellenére sem sikerült életben tartani, később testvére is meghalt.

A szakemberek szerint Magyarországon még nem történt olyan újszülött-mentés, mint szombat este Tárnokon, ahol egy ikerterhes édesanyáért és gyermekeiért fogtak össze a légimentők, a Peter Cerny Alapítvány mentői, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) és egy szülész-nőgyógyász. Az édesanyát többször próbálták újraéleszteni, de nem tudták, ezért császármetszést kellett végrehajtani, majd az újszülötteket is újra kellett éleszteni. A gyerekek kritikus állapotban kerültek kórházba, Budapestre.

Szabó Miklós, az I. Gyermekgyógyászati Klinika perinatális intenzív centrumának (PIC)
ügyeletes orvosa vasárnap kora délután a Független Hírügynökséget úgy tájékoztatta: mindkét újszülött válságos állapotban került a kórházba szombaton este fél kilenc körül. Egyikük a stabilizációs kísérletek ellenére hajnali fél háromkor meghalt, halálát a születésekor átélt oxigénhiányos és keringéshiányos állapot, és az abból fakadó szervi elégtelenségek okozták. Testvére is kritikus állapotban volt, egy napig még lélegeztető és keringéstámogató rendszereken volt.

Beluzsárné Belicza Andrea, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője azt mondta, a Tárnokon, szombaton este történt haláleset miatt a rendőrség helyszíni szemlét tartott. A haláleset körülményeit közigazgatási eljárásban fogják vizsgálni. Az Országos Mentőszolgálat közleménye szerint az anya halálának pontos okát igazságügyi orvos szakértő állapítja majd meg.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!