Magyarország

2011.01.18. 12:47

Tényfeltáró vizsgálatokra helyezi idén a hangsúlyt a fogyasztóvédelem

<p>Az elektronikai eszközök, a gyermekjátékok, a közüzemi szolgáltatók és az utazási irodák kapnak hangsúlyt az idei fogyasztóvédelmi ellenőrzéseken - mondta Pintér István, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság főigazgatója keddi sajtótájékoztatóján.</p>

Mint fogalmazott, ebben az évben nem a különféle kommandók és a bírságolás kerül fókuszba, hanem tényfeltáró vizsgálatokkal szeretnének eredményeket elérni. Éppen ezért elindul egy forródrót is, amelyen már munkaidőn túl és a hétvégéken is várják a panaszosok hívásait.

A fogyasztóvédelmi hatóság ebben az évben főként azokat a területeket fogja vizsgálni, ahol tavaly kiugróan sok volt a probléma, illetve ahol a fogyasztói érdekek fokozott védelme ezt indokolttá teszi. Pintér István, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság főigazgatója a sajtótájékoztatón ezek között említette az elektronikai eszközöket, a gyermekjátékokat vagy éppen a közüzemi szolgáltatókat. Külön hangsúlyt fektetnek az utazási irodák ellenőrzésére, azon belül is a programfüzetek és az általános szerződési feltételek vizsgálatára. A főigazgató úgy fogalmazott: nem a bírságolással és a különféle kommandók segítségével szeretnének eredményt elérni, hanem inkább a tényfeltáró vizsgálatokkal.

Pintér István beszélt arról is, hogy létrehoztak egy forródrótot, amelyet munkaidőn kívül és hétvégén lehet hívni a különféle panaszokkal: így tehát péntek délután kettő órától hat óráig, illetve szombaton és vasárnap délelőtt tíz órától este hat óráig. Budapesten és vonzáskörzetében a 06/30-9-NFH-SOS (06/30-9-634-767) telefonszámon, a Dunántúlon a 06/30-576-25-74-es, míg Észak- és Dél-Alföldön, illetve Észak-Magyarországon a 06/30-576-29-94-es telefonszámon.

Az elmúlt év ellenőrzéseiről még nem készültek el az összesítések - mondta Pintér István. A főigazgató a tavalyi munkával kapcsolatban kiemelte, hogy átalakult a szervezetrendszer és januárral beintegrálódtak a hatóság területei szervei a megyei kormányhivatalok szervezeteibe. Emellett együttműködési megállapodásokat kötöttek a szomszédos országok hatóságaival, illetve felkészültek a soros uniós elnökség jegyében az Európai Fogyasztói Központ januári átvételére.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!