Magyarország

2011.01.18. 13:07

Szombaton startol hivatalosan a Liszt-év

<p>Szombaton este tartják a Liszt-év nyitókoncertjét Budapesten, a Művészetek Palotájában. A Nemzeti Filharmonikusok lépek fel Kocsis Zoltán vezényletével- mondta a Független Hírügynökségnek Csonka András, az intézmény vezérigazgató-helyettese.</p>

Szintén január 22-én életútkiállítással is tisztelegnek a kétszáz éve született világhírű zongoravirtuóz és zeneszerző előtt a MüPa előcsarnokában. Idén országszerte számtalan kulturális rendezvényt tartanak Liszt emlékére: hangversenyeket, kiállításokat, konferenciákat szerveznek. Csonka András elmondta, hogy Liszt Ferenc a maga korában valódi sztárnak számított, rengeteg rajongója volt világszerte, emellett azonban elmélyült művész is volt, ezt a kettősséget is szeretnék megmutatni a programokon keresztül.

Szombat este az Amit a hegyen hallani, a Fantázia és a Magyar koronázási mise csendül majd fel a Művészetek Palotájában, a Liszt-év nyitóhangversenyén. A Nemzeti Filharmonikusokat Kocsis Zoltán vezényli majd. Ezzel hivatalosan is kezdetét veszi a bicentenárium. Szintén január 22-én Életút-kiállítással is tisztelegnek a MüPa előcsarnokában a legendás zongoravirtuóz és zeneszerző előtt. A tárlat május végéig látogatható. A cél, hogy minél jobban bemutassák a művészt, aki egyszerre volt népszerű sztár és elmélyült művész. Számtalan olyan tanítványa volt, aki maga is elismert zenész lett később, és ő alapította a Liszt Akadémiát is.

A Művészetek Palotájában számtalan programmal emlékeznek idén Liszt Ferencre, lesznek olyan előadások, amelyeken a klasszikusnak számító darabjait lehet meghallgatni, de különféle átdolgozásokat is meghallgathatnak majd az érdeklődők. Koncertsorozaton, sok hangversenyből álló fesztiválon mutatják be a sok műfajhoz kötődő művészt.

Országszerte, sőt a határokon túl is rengeteg rendezvényt szerveznek idén a Liszt-évhez kapcsolódóan. Nemcsak zenei központok és színházak, hanem művelődési házak és iskolák is aktívan részt vesznek az ünneplésben.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!