Magyarország

2011.01.26. 12:18

ÁRVÍZ, BELVÍZ: A dunai árhullám elvonult, a Tisza és mellékfolyói is apadnak

<p>A Duna folyamatosan apad, az árhullám már elhagyta az országot, így készültség feletti szintet sehol sem mértek. A Tisza és mellékfolyói is apadtak, harmadfokú készültség sehol sincs érvényben.</p>

Kedden 1024 kilométeren kellett védekezni az árvíz ellen, ez kevesebb, mint az előző napon. A bel-, illetve árvíz miatt 12 megye 213 településen volt érvényben készültség.

12 megye, 213 település - ennyi területen okozott gondot az árvíz, illetve a belvíz kedden. A védekezésben csaknem 1700-an vettek részt, 376 szivattyú segítetségével. Kedden, a folyók fővédvonalain összesen 1024 kilométer hosszon volt árvízvédelmi készültség, ami az előző naphoz képest kis csökkenés. A Duna folyamatosan apad, az árhullám pedig már elhagyta az országot, készültség feletti vízszintet sehol nem mértek. A Tisza és mellékfolyói is apadtak, harmadfokú készültséget sehol sem rendeltek el. Másodfokon viszont 86 kilométeren kell védekezni. Elsőfokú készültség 938 kilométeren volt: a Tiszán Kisköre és Szeged között, a Krasznán, a Lónyay-főcsatorna felső szakaszán, a Bodrogon, a Taktán, a Zagyván és a Berettyón, valamint Hármas-Körös alsó szakaszán.

Az Országos Karasztrófavédelmi Főigazgatóság szerdai tájékoztatása szerint a belvízzel elöntött területek nagysága jelenleg 336 ezer hektár, ebből 187 ezer hektár vetés-, illetve szántóterület. A belvíz miatt kitelepítettek száma 337.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!