Magyarország

2011.01.05. 12:17

Országos és területi önkormányzatot választanak a kisebbségek vasárnap

<p>2075 kisebbségi önkormányzatnál lesz területi, 2302 kisebbségi önkormányzatnál pedig országos választás január 9-én, vasárnap.</p>

A választáson az elektorok, azaz a települési kisebbségi önkormányzatok tagjai választanak és választhatók. Csak az szavazhat és csak az lehet jelölt, aki a szavazás napján tagja a települési kisebbségi önkormányzatnak. Az országos választáson mind a 13 kisebbség voksolhat a képviselőire, összesen 339-en szerezhetnek mandátumot - derül ki az Országos Választási Iroda adataiból. A területi választásokon 11 kisebbség képviselői szavazhatnak majd.

Országos választást akkor tartanak, ha legalább négy településen működik az adott kisebbségnek saját önkormányzata. A megválasztott képviselők száma az önkormányzatok számától függ. A jelölőszervezeteknek 2010. december 14-ig kellett listát állítaniuk, ez mind a 13 kisebbségnek sikerült. Eszerint országos választást tarthat a bolgár, cigány, görög, horvát, lengyel, német, örmény, román, ruszin, szerb, szlovák, szlovén és ukrán kisebbség. Nekik összesen 339 képviselőjük lesz, közülük a cigányoké a legtöbb, 53. A választáson 9189-en voksolhatnak majd.

Területi választás ott lesz, ahol a megyében vagy a kerületben legalább 10 kisebbségi önkormányzata működik az adott kisebbségnek. A megválasztható képviselők száma 7 fő. A listákat ugyancsak december 14-ig kellett bejelenteni az illetékes választási irodánál, egy listán legfeljebb 21 jelölt neve szerepelhetett.

A cigány kisebbség például Budapesten és mind a 19 megyében tart területi választást, csaknem 5 ezren jogosultak arra, hogy szavazzanak. A német kisebbség 10 megyében és a fővárosban állított listát, több mint 1500-an szavazhatnak majd a képviselőkre. Budapesten egyébként 11 kisebbség részt vesz a területi választáson, Csongrád és Heves megyében viszont csak a cigány kisebbség képviselői voksolnak.

Akik csak az országos vagy csak a területi választáson szavaznak, azok egy, akik mindkettőn, azok két szavazólapot kapnak. Ezen magyar és kisebbségi anyanyelven is feltüntetik a voksolással kapcsolatos információkat. A választásra jogosultaknak személyazonosításra alkalmas érvényes iratot (személyi igazolvány, útlevél, új típusú jogosítvány) és lakcímet igazoló igazolványt kell bemutatniuk.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!