Magyarország

2011.01.25. 11:58

Nemzetközi Vámnap - naponta 30 milliárd forint beszedése a terv 2011-ben

<p>Naponta 30 milliárd forintot kell beszednie a januárban megalakult, integrált adó- és vámszervezetnek, a Nemzeti Adó-és Vámhivatalnak (NAV) - ezt Vida Ildikó, a szervezet elnöke mondta kedden, a Nemzetközi Vámnap alkalmából rendezett budapesti ünnepségen.</p>

Vida Ildikó szerint az integráció legnehezebb lépésén vannak túl, azaz a Vám- és Pénzügyőrség, illetve az APEH egyesítésén. Vida Ildikó azt ígérte: mindent megtesz, hogy biztosítottak legyenek az új szervezetben a kiegyensúlyozott munkafeltételek, a munkatársakat anyagilag és erkölcsileg is becsüljék meg, a szervezet idén és a következő években is legyen sikeres.

1950. január 26-án tartotta első ülését a Vám- Együttműködési Tanács, amelyhez Magyarország 1969-ben csatlakozott. A Vám Világszervezet ma 177 tagországot számlál, a közös cél a vámeljárások egységesítése, illetve a szállítás és a biztonság összehangolása úgy, hogy a vámszervek ne akadályozzák, hanem támogassák a kereskedelmet. A munkában Magyarország is tevékeny részt vállal, 2001-ben egyebek mellett itt alapították meg a Vám Világszervezet első regionális oktatóközpontját, a soros uniós elnökség kapcsán pedig négy uniós munkacsoport vezetése is magyar kézbe került. A Vám- és Pénzügyőrség és az APEH egyesítésével a két egykori szervezet hagyományai megmaradtak, így a NAV is megtartja a Nemzetközi Vámnapot.

Az unióban a vám ellenőrzésekre főként a termékbiztonság, a környezetvédelem és az egészségvédelem érdekében, illetve a külső országokkal folytatott kereskedelem kapcsán van szükség. Az uniós tagállamok vámbevételeinek 25 százaléka Európában az adott országnál marad, 75 százalék kerül a közösbe. 2010-ben a magyar vámigazgatás 1200 milliárd forintot, azaz az államháztartási bevételek 15 százalékát hozta - erről Béndek József korábbi vámparancsnok, a NAV alelnöke beszélt a Nemzetközi Vámnap alkalmából megrendezett ünnepségen.

Vida Ildikó, a NAV elnöke arról beszélt, hogy a NAV létrehozásával bizalmat kaptak és lehetővé vált egy új, hatékony kormányhivatal alapjainak megteremtése. Ezzel együtt nőtt a felelősség is, főként az államháztartási bevételek hatékony beszedése, az ügyfelek színvonalas kiszolgálása területén. 2010-ben az APEH és a Vám- és Pénzügyőrség együttesen 9311 milliárd forintot szedett be. Vida Ildikó azt mondta: idén a b-nak napi 30 milliárd forintot kell teljesítenie. A NAV elnöke azt ígérte, mindent megtesz, hogy biztosítsa a dolgozók anyagi és erkölcsi megbecsülését, a kiegyensúlyozott munkafeltételeket és a sikert az idei és a következő évekre is.

A bevételekre vonatkozó kijelentés egyébként egyben - a 2010-es adatokból kiindulva - azt is jelenti, hogy az egyesített szervezetnek idén 20 százalékkal több pénzt kell majd beszednie, mint amennyi 2010-ben sikerült az APEH-nek és a Vám- és Pénzügyőrségnek összesen.

A Nemzetközi Vámnapot egyébként január 26-án tartják hivatalosan a világszervezet 177 tagországában. Szerdán emiatt a NAV-nál munkaszüneti nap lesz. A megyei Vám- és Pénzügyőri Igazgatóságok csökkentett létszámmal, ügyeleti rendszerben dolgoznak majd. A határokon működő igazgatóságok munkaszüneti napra érvényes, változatlan létszámmal dolgoznak. A munkaszüneti nap a NAV adóügyekkel foglalkozó hivatalait nem érinti.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!