Magyarország

2011.01.03. 11:46

Magán-nyugdíjpénztárak: túllépte a 4000-et a maradók száma

<p>December 30-ai záráskori adatok szerint 4300-an nyilatkoztak úgy, hogy maradnak magán-nyugdíjpénztárukban. Legtöbben most is a közép-magyarországi régióban jelentkeztek. A nyilatkozat megtételére január végéig van mód a 36 igazgatóságon, de csak személyesen.</p>

A 2010-es év utolsó munkanapja előttig 4300-an tették meg nyilatkozatukat arról, hogy maradnak magán-nyugdíjpénztárukban (aznap délelőtt 11-ig 3090-en, tehát egy nap alatt körülbelül négyszázan). A legaktívabbak a Közép-Magyarországon élők, itt 1487-en nyilatkoztak. Legkevesebb, 165-en a Dél-Dunántúlon és az Észak-Alföldön, 209-en - derül ki az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONyF) - hétfői tájékoztatásából. Sokan mentek el az ONyF-be (628) és a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságra (707).

Január 31-éig kell nyilatkozniuk azoknak, akik maradni akarnak a magánpénztárakban. Ha ezt teszik, megtakarításuk ott marad, viszont munkáltatójuk utánuk fizetett 24 százalékos járuléka ezentúl az állami kasszába megy, miközben azért állami nyugdíjjogosultságot nem szereznek. Az átjelentkezést csak személyesen lehet intézni a www.onyf.hu oldalon felsorolt 36 igazgatóságon. Aki a törvényben felsorolt akadály (például fogyatékosság) miatt nem tud elmenni, annak január 21-éig orvosi igazolással együtt elküldött levélben kell kérnie, hogy személyesen keressék fel őt. Aki más okból nem tudja január végéig megtenni a nyilatkozatot, az még februárban is megteheti, de a késést indokló igazolást kell bemutatnia. Külképviseleten nyilatkozhat az, aki bizonyítani tudja, milyen jogcímen (ott dolgozik vagy tanul) jár el ott.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!