Magyarország

2011.01.18. 10:37

Lánchídi sétával és különleges tárlatvezetéssel ünnepel a Nemzeti Múzeum A magyar kultúra napján

<p>Lánchídi sétával, majd délután különleges tárlatvezetéssel ünnepli a Magyar Nemzeti Múzeum január 22-én A magyar kultúra napját - tájékoztatta a Független Hírügynökséget az intézmény.</p>

Január 22-én rendhagyó sétára várnak mindenkit délelőtt 11-kor a Lánchíd pesti hídfőjénél. Szabó László muzeológus vezetésével járhatják be az érdeklődők a 19. századi épített ipari örökség egyik legszebb darabját, és megismerhetik a híd szerepét a főváros és egyben Magyarország fejlődésében. Ha rossz lesz az idő, Szabó László a Magyar Nemzeti Múzeum épületében beszél majd a Lánchíd történetéről.

Délután három órától a Széchenyi világai kiállításban tartanak különleges tárlatvezetést, Széchenyi a mecénás címmel. A programon résztvevők az elsők között tekinthetik meg William Tierney Clarknak a nagyközönség számára eddig ismeretlen tubákos szelencéjét is, amellyel ezen a napon gazdagodik a tárlat anyaga.

A szelencét a Lánchíd alapkőletételének ceremóniája előtt rendezett díszebéden, 1842. augusztus 24-én az uralkodó nevében Ferdinánd Károly főherceg ajándékozta William Tierney Clarknak. A korabeli leírások szerint a díszes arany dobozkát gyémántok ékítették, amelyeket ma már csak üvegmásolatok helyettesítenek. Hasonló, ám méretében kisebb és kevésbé ragyogó szelencét kapott Adam Clark is, amelynek azonban mára nyoma veszett. A dobozkát 2009-ben Sandor Vaci magyar származású brit építész kutatta fel. Tulajdonosa, a Rómában élő Angelo Rizzoli most a Magyar Nemzeti Múzeumnak kölcsönadta a dobozkát. A kiállítás zárásáig, március 6-ig lehet megnézni.

A magyar kultúra napjára tervezett délelőtti Lánchíd-vezetés ingyenes, míg a délutáni program a kiállítás belépőjegyével látogatható.

1989 óta ünnepeljük január 22-én A magyar kultúra napját, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc a hagyomány szerint 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnusz kéziratát. A Himnusz mellett a Lánchíd tekinthető a magyar reformkor másik meghatározó szimbólumának, amely Széchenyi István gróf áldozatos munkájának és lelkesedésének köszönhetően épülhetett meg Pest és Buda között.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!