Magyarország

2011.01.11. 07:09

Kezdődik a Zuschlag-ügy másodfokú tárgyalása

<p>Kedden kezdődik a Szegedi Ítélőtáblán Zuschlag János volt szocialista országgyűlési képviselő és társai ügyének másodfokú tárgyalása.</p>

A per anyaga augusztus 23-án érkezett meg az ítélőtáblára. A büntetőtanács 7 tárgyalási napot tűzött ki az ügyben - tájékoztatta a Független Hírügynökséget hétfőn Bátyi Zoltán a Szegedi Ítélőtábla szóvivője. Zuschlag Jánost - akit első fokon 8 év és 6 hónap börtönre ítéltek - és 15 társát bűnszervezetben elkövetett csalással és más bűncselekményekkel vádolják.


A Bács-Kiskun Megyei Bíróság 2008. október 8-án kezdte meg a per tárgyalását, és 2010. március 31-én hozott elsőfokú ítéletet. Első fokon Zuschlag Jánost 8 év 6 hónap börtönre, Lados Istvánt 2 év börtönre, Katus Ferencet 5 év 6 hónap börtönre ítélte a Bács-Kiskun Megyei Bíróság bűnszervezetben elkövetett csalás miatt. A bíróság a további 11 vádlottra összesen 33 év 8 hónap börtönt szabott ki, továbbá több vádlott esetében rendelt el vagyonelkobzást.

Lados István, az ügy másodrendű vádlottja közben visszavonta fellebbezését és augusztus 17-én bevonult a börtönbe. Lados ügyvédje akkor a Független Hírügynökségnek azt mondta, védence azért döntött így, mert már szeretné maga mögött tudni ügyet és nem látja reálisnak, hogy a másodfokon eljáró bíróság tovább enyhítené a rá kiszabott büntetést. Gömöri Tibor ügyvéd elmondta, mivel Lados a bűncselekményeket bűnszervezetben követte el, nem kaphat kedvezményt, ezért 2011 decemberében szabadulhat.

A Zuschlag-ügy egy számviteli fegyelem megsértése miatt indított vizsgálattal kezdődött még 2005 elején, majd 2007 nyarán országos méretű csalási ügy lett a különböző pályázati pénzeket rosszul felhasználó alapítványok ügyéből. A különböző alapítványoknak állítólag egyetlen ember, Zuschlag János adta az utasításokat. A vád szerint több mint 70 millió forinttal nem tudnak elszámolni. Ebből a volt szocialista politikus a nyomozás elején 50 milliót visszafizetett.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!