Magyarország

2011.01.05. 10:22

Ipsos: a megkérdezettek fele optimista 2011-et illetően

<p>Pozitívak a fogyasztói várakozások a 2011-es évre nézve az Ipsos nemzetközi felmérése szerint. A 18 ezer válaszadó több mint kétharmada szerint az idei év jobb lesz mint 2010. A legnépszerűbb újévi fogadalmak között szerepel a több pénz keresése, a több megtakarítás, illetve a személyes vagy családi költségvetés hatékonyabb irányítása.</p>

A 24 ország megkérdezettjeinek csaknem fele, 48 százalék mondta azt, hogy 2010 rossz év volt neki és családjának. Ennél kicsivel többen, 50 százaléknyian vélik úgy, hogy a 2011-es év jobb lesz.

Az újévi fogadalmak többsége pénzügyi jellegű. Az indonézek, a dél-afrikaiak és a kínaiak a leginkább nyitottak a fogadalmakra, míg a magyar, a japán és a német válaszadók kevésbé aktívak ezügyben. A legnépszerűbb szándék több pénzt keresni (21 százalék), többet megtakarítani (16 százalék), illetve hatékonyabban irányítani a személyes vagy családi költségvetést (16 százalék). Ezeket az egészséges életmód követi.

A fogadalomtevők többsége egyébként magasabb jövedelmű, egyetemi végzettségű, 35 évnél fiatalabb, nőtlen foglalkoztatott.

Legkevesebben a válást, az alkoholfogyasztás csökkentését vagy abbahagyását, a jelentősebb konfliktusok felszámolását, az iskolapadba való visszaülést, a gyermekvállalást vagy a házasságot fogadták meg. A fogadalmak kevesebb mint 30 százaléka szólt arról, hogy több időt szeretnének a családdal, barátokkal tölteni.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!