Magyarország

2011.01.19. 15:17

INFLUENZA - Már hivatalosan is járvány van

<p>Budapest - Egy hét alatt másfélszeresére nőtt az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma, a becslések szerint 18 ezer 400 fertőzött volt az országban az év 2. hetében - derül ki az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) legfrissebb heti jelentéséből.</p>

Mivel az OEK leszállította a járványküszöböt a tavalyi 20 ezer beteg/hétről 15 ezerre, a több mint 18 ezer fertőzött már járványtjelent. Január 10-16-a között egyébként a kórházban kezelt súlyos influenzás esetek száma is másfélszeresére nőtt: 69 beteget ápoltak fekvőbeteg intézményekben, közülük 23 betegnek intenzív kezelésre volt szüksége, 19 gépi lélegeztetésre szorult.

Az OEK jelentése szerint a 2. héten Somogy és Tolna megye kivételével az ország valamennyi megyéjében emelkedett az influenzaszerű megbetegedés miatt orvoshoz fordulók száma az egy héttel korábbihoz képest. A legtöbben Pest megyében mentek orvoshoz, de magas volt a fertőzöttek száma a fővárosban, Győr-Moson-Sopron, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Vas megyében is.

A betegek 22 százaléka 15 év alatti gyermek volt, a legtöbb fertőzött, a betegek csaknem 43 százaléka 15-34 éves fiatal felnőtt, csaknem 27 százalék középkorú, és 8 százalék 60 éven felüli volt. A 69 súlyosabb, kórházban kezelt eset között 17 százalék volt a gyerek, 64 százalék a 15-64 éves, és 19 százalék a 65 éven felüli. A 23 intenzív ellátásra szoruló között 2 gyermek is volt.

Négy általános iskolában, és egy javítónevelő-intézetben járványos méreteket okozott az influenzafertőzés. Az intézmények a fővárosban, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyében találhatóak. Az öt közösségi járványból eddig 3-ban igazolták az influenza H1N1 vírus szerepét.

A második héten beküldött influenza-gyanús minták közül a laboratóriumi vizsgálatok újabb 42 mintából mutatták ki a H1N1 vírust, amelyekkel eddig már 69 a bizonyított H1N1 esetek száma. Ezeken kívül a második héten 2 influenza B vírust is kimutatott a laboratórium.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!