Magyarország

2011.01.03. 19:01

INFLUENZA: Eddig kevesen oltatták be magukat

<p>Az eddig kiadott térítésmentes influenza elleni oltóanyag csupán alig több mint felét, 51,8 százalékát adatta be magának a magyar lakosság - derül ki az Országos Epidemiológiai Intézet (OEK) szakmai hetilapja, az Epinfo legfrissebb számából.</p>

Az utóbbi 6 évben ez a legalacsonyabb arány. 2008 decemberben például a felhasználható vakcina 88,3 százaléka elfogyott.

Az Epinfo adatai alapján a mostani szezonális influenza elleni vakcinából, a Fluval AB-ből, összesen 654 155 adag, a felhasználható mennyiség 51,8 százaléka fogyott el tavaly december 9-ig. Ez az arány 2004-ben 77 százalék volt, majd évről-évre folyamatosan csökkent. A 2007-ben már csak 59 százalék volt, viszont 2008-ban 88,3 százalékra nőtt. A világjárvány idején, 2009 decemberében is a H1N1 elleni vakcina 63,1 százalékát, a szezonális oltóanyagnak pedig a 75,3 százalékát használták fel. Egyébként a mostani, a H1N1 vírus elleni komponenst is tartalmazó szezonális vakcina mellett az eddigi jelentések szerint 38 593 ember Fluval P-vel, azaz a tavalyról megmaradt, meghosszabbított szavatosságú H1N1 elleni vakcinával oltatta be magát.

Nagy különbségek vannak egyébként az országban az oltóanyag-felhasználásban. A fővárosban és 5 megyében (Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom és Pest) a vakcináknak még a felét sem használták fel, Győr-Moson-Sopron és Somogy megyében viszont több mint 70 százalékát beadták már.

Az OEK felhívta a figyelmet arra, hogy Nyugat-Európában már tavaly december elején megkezdődött az influenzavírusok járványos terjedése. Az elmúlt 2 hétben pedig Magyarországon is megjelent az influenzavírus és várhatóan január közepére itt is megerősödik az influenza-aktivitás. Európában a cirkuláló domináns vírusok kétharmada H1N1-es és egyharmada "B" influenzavírus. Mindkettő ellen védelmet nyújt a Fluval AB szezonális vakcina, ezért a központ hangsúlyozza az oltás fontosságát.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!