Magyarország

2011.01.02. 07:56

Indul az új forgalomirányítási és utastájékoztatási rendszer kialakítása a BKV-nál

<p>Megkezdte az új forgalomirányítási és utastájékoztatási rendszer kialakítását a BKV. A társaság tájékoztatása szerint integrált forgalomirányító diszpécserközpontot hoznak létre, több mint 2000 járművet látnak el fedélzeti vezérlő és utastájékoztató berendezéssel és 257 új utastájékoztatót telepítenek a megállókba.</p>

Az utasok az interneten, mobiltelefonjukon, a megállóhelyeken és a járműveken elhelyezett kijelzőkön követhetik a járművek közlekedését. A projekt csaknem 7 milliárd forintba kerül.

Korszerű, kiszámítható és európai színvonalú rendszer kiépülését várja a BKV a forgalomirányítási és utastájékoztatási projekttől. A rendszer műholdas helyzet-meghatározáson, vagyis GPS-technológián alapul, így a járművek közlekedéséről pontos információkat lehet kapni az interneten, mobil eszközökön, a megállóhelyeken és a járművek kijelzőin. A tömegközlekedési társaság arra számít, hogy egyszerűbb lesz a forgalmi beavatkozások megtervezése és hatékonyabb lesz a forgalomirányítás.

Az utastájékoztató rendszer kiépítésénél tekintettel lesznek a vakok és gyengénlátók, a halláskárosultak, a mozgásukban korlátozottak speciális tájékoztatási igényeire, valamint a magyarul nem beszélő külföldiekre.

Az európai uniós forrásból megvalósuló projektben létrehoznak egy integrált forgalomirányító diszpécserközpontot, 2295 járművet látnak el fedélzeti vezérlő és utastájékoztató berendezéssel. 545 jármű kap új kijelzőt és 257 új utastájékoztatót telepítenek a megállókba. Harminc jelzőlámpás csomópontban pedig kísérleti jelleggel olyan rendszert telepítenek, amely előnyben részesíti majd a kereszteződéshez érkező tömegközlekedési járműveket.

A beruházásnak 2012-ig kell elkészülnie.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!