Magyarország

2011.01.03. 15:31

Az ünnepeket már otthon tölthette az éhségsztrájkoló professzor

<p>Az ünnepeket már otthon tölthette az előzetes letartóztatásban éhségsztrájkba kezdett főorvos, akit egy honvédségi témájú fejlesztéssel kapcsolatos nyomozásban gyanúsítottak meg.</p>

Az ÁEK Honvédkórház főorvosának előzetes letartóztatását 50 nap után szüntette meg a bíróság, ügyvédje szerint ebből 40 napon át éhségsztrájkolt.

Mint a Független Hírügynökség már hírül adta, a főorvost október végén helyezték előzetes letartóztatásba sikkasztás miatt. Az ügy hátterében egy úgynevezett Telepíthető Gyorsdiagnosztikai Laboratórium fejlesztési projektje áll. A katonai ügyészség szerint a projektben fiktív kifizetések történtek. Az ügyvéd szerint azonban ügyfele szakmai projektvezető volt, kifizetésekre nem is volt joga. Esetleges kifizetésekkel kapcsolatos döntéseket egy, a professzor mögött álló grémium hozott. A főorvos az előzetes letartóztatásban éhségsztrájkba kezdett.

Paraizs József, a professzor védője hétfőn a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy ügyfelének előzetes letartóztatását 50 nap után szüntette meg a bíróság. Ezt az ötven napot úgynevezett magánelzárásban töltötte, amelyben a legsúlyosabb, fegyházban letöltendő büntetésre ítéltek is csak 30 napot lehetnek egyhuzamban. A főorvost saját védelmében tartották külön a többi előzetesben lévőtől. A professzor október végi előzetes letartóztatásától kezdve 40 napon át éhségsztrájkolt, így tiltakozva az ellene szerinte alaptalanul indított eljárás ellen. Ügyvédje azt mondta: igencsak örült, miután ügyfele 40 nap után befejezte az éhségsztrájkot, mert már nagyon legyengült állapotban volt.

Paraizs József elmondta, hogy továbbra is fenntartják azt az álláspontjukat, miszerint jogilag lehetetlen helyzet, hogy előbb elfognak egy felbujtót és utána keresnek hozzá gyanúsítottat. A főorvost ugyanis felbujtóként gyanúsítják egy sikkasztási ügyben.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!