Magyarország

2010.12.12. 16:43

Vámpírnaplók és a vasfű – mi az igazság?

<p>Aki figyelemmel követi a Vámpírnaplók című filmsorozatot, az tudja mi az összefüggés Damon, Stefan és a vasfű vagy verbéna között. Cikkünkben mindent megtudhat erről a növényről!</p>

Vámpírnaplók - a titokzatos vasfű (verbéna) ókori története:
Már ki ne hallott volna a Vámpírnaplók című filmsorozatról. Na persze nem a filmről magáról akarok beszélni, hogy mennyire eredeti a sztori, vagy sem...Ehelyett engem sokkal inkább az érdekel, hogy mi is a helyzet ezzel a titokzatos növénnyel, avasfűvel.

A hozzám hasonló emberekben biztosan felmerül a kérdés, hogy a vasfű, akárcsak a sorozatban, valóban a vámpírokellen használt méreg lehetett-e? Utánanéztem, és kiderült, hogy régen valóban a vámpírokellen használták ezt a növényt. A forgatókönyvíró legalább ebben az egyben nem tévedett. Egy kis áskálódás után a következőket találtam:

Avasfű vagy verbéna, népies nevén acélfű, Észak- és Dél-Amerikában egyaránt eléggé elterjedt növény, de még itt Európában is fellelhető. A népi gyógyászat a vasfüvettermészet- és emberfeletti célokra használta. A népi legenda szerint Jézus sebeit is vasfűvel kezelték, miután levették őt a keresztről.

Még az ókori rómaiak is hittek a növény természetfeletti erejében, otthonaik és templomaik higiénikussá tételéhez használták. Az ókori kelta papok (druidák) is szent növénynek hitték. Ezek szerint a vasfűolyan növénynek számított, melyet több nép is természetfelettiereje miatt ismert és használt.

Visszatérve a vámpírokhoz, a legenda szerint a vasfűmegvéd az undok kis vámpíroktól. Ezt többféleképpen is használták, gyógyteába keverve vagy egyszerűen, ha az ember magánál tartja vagy vasfű-kivonatbólkészült olajat tesz a fürdővízbe. Ugyanakkor varázslathoz is alkalmazták, mint a nyaklánccal a Vámpírnaplókban. Nemcsak a vérszívók távoltartásához használták, hanem arra is, hogy kiverjék őket az ember fejéből, pont mint ahogy a sorozatban is.

Nagyjából ennyit a vasfű misztikus voltáról! Ki gondolta volna, hogy egy vámpíros sorozatmég nevelő jellegű is lehet?
Forrás: www.edenkert.hu

További olvasnivaló:A vasfű legendája

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!