Magyarország

2010.12.08. 14:27

Árvíz-belvíz - négy megyében dolgozik a katasztrófavédelem - árad a Zagyva

<p>Négy megyében ad nagyobb feladatot a belvíz és a csapadékos időjárás a katasztrófavédelem és a tűzoltóságok munkatársainak.</p>

A legtöbbet Bács-Kiskun-, Békés-, Jász-Nagykun-Szolnok- és Veszprém megyében dolgoznak a tűzoltók. Az országban több mint 279 ezer hektár területet borít belvíz, ebből több mint 157 ezer hektár szántóföld. A teljesen átitatott, de mezőgazdasági művelésre alkalmatlan terület több mint 400 ezer hektár. A belvíz több helyen épületeket veszélyeztet, Nagyréven az óvoda épülete életveszélyessé is vált miatta. Közben az árvíz is okoz gondokat, a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szerdai közlése szerint árad a Zagyva, egy szakaszon első fokú készültséget kellett elrendelni.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint Bács-Kiskun megyében a tűzoltóknak majdnem harminc alkalommal kellett kivonulniuk vizet szivattyúzni, illetve épületeket védeni homokzsákok segítségével, vagy éppen vízelvezető árkokat ásni. A belvíz által leginkább sújtott települések Pálmonostora, Soltvadkert, Solt, Gátér, Tiszakécske, Kunszentmiklós, Tiszaug, Szalkszentmárton, Bácsbokod. Elzárt település nincs, az ivóvíz-szolgáltatás, a szennyvíz-elvezetés működik, az utak járhatóak, a közszolgáltatások is működnek.

Békés megyében több helyen használják a katasztrófavédelem szivattyúit, összesen 11-et. A megye tűzoltóságai összesen hat településen nyolc alkalommal szivattyúztak belvizet. Polgári védelmi tisztek segítik a védekezésben Telekgerendás, Csorvás, Kondoros és Békésszentandrás települések önkormányzatait.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében az eső miatt elöntötte a víz Karcag egy városrészét, a tűzoltók segítségével szivattyúzták ki onnan. Tiszaföldváron a belvíz és a csapadék a sportcsarnokot veszélyezteti, a belvíz másfél méterre van az épülettől. Ezért a polgármester utasítására a tűzoltók ezer homokzsákkal rakták körül a csarnokot. Nagyréven az óvoda épületét megrepesztette a belvíz, az épület megsüllyedt, az önkormányzat életveszélyessé nyilvánította az épületet. A 22 óvodást ideiglenesen a helyi általános iskolában helyezték el.

Veszprém megyében egy murvás utat mosott el a víz, az út lezárásáról a rendőrség gondoskodott. Az olvadó hó miatt lefolyó víz miatt pedig két ház került veszélybe, ezeket a tűzoltók homokzsákokkal védték meg.

Közben az árvíz is okoz gondokat, a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szerdai közlése szerint árad a Zagyva. A folyó egy 50 kilométer hosszú szakaszán első fokú árvízvédelmi készültség van. A folyót a maconkai és a mátraverebélyi tározók segítségével tehermentesítik.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!