Magyarország

2010.12.01. 14:53

MSZP: Adják vissza a magánnyugdíjpénztár-választás szabadságát!

<p>A kormány képviselői egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tesznek a magánnyugdíjpénztárak vagyonvesztésével kapcsolatban - mondta szerdai sajtótájékoztatóján Korózs Lajos, az MSZP elnökségi tagja.</p>

Az ellenzéki politikus azt követeli a kormánytól, hogy adja vissza a magánpénztári tagoknak a szabad választás lehetőségét.

A nyugdíjügyi miniszterelnöki megbízott kedden úgy nyilatkozott, hogy 500 milliárd forintot loptak el a magánpénztárakból, ám a kormányfő ennek duplájáról beszélt - mondta szerdán Korózs Lajos. Az MSZP elnökségi tagja szerint Selmeczi Gabriella, miniszterelnöki megbízottnak tudnia kell, hogy ezek a pénztárak nem tőzsdézhették el a vagyont, hiszen törvény szabályozza, hogy a vagyon hány százalékát lehet részvényekbe fektetni. Az ellenzéki politikus emlékeztetett rá, hogy a magánypénztárak bevételük 48 százalékát kötelesek állampapírba fektetni, 12 százalékot részvényekbe, 31 százalékot pedig egyéb befektetési jegyekbe. A maradék 9 százalékot kötvényekben, illetve készpénzben kell tartaniuk - tette hozzá Korózs Lajos.

Az ellenzéki politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy a magánnyugdíjpénztárak vagyona 2005-ben elérte az 1000 milliárd, míg 2007-ben a 2000 milliárd forintot. A gazdasági válság hatására 2008-ban a tőke 1700 milliárd forintra csökkent, ám 2009-ben már 2600, idén pedig 3000 milliárd forint volt - emlékeztetett az ellenzéki politikus.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!