Magyarország

2010.12.06. 15:08

Leminősítette Magyarországot a Moody s - MSZP: Újabb pofon a magyar embereknek

<p>Végleg hiteltelenné válik Magyarország Európa és a világ számára, ha a kormány kitart a mostani kockázatos és fenntarthatatlan gazdaságpolitikája mellett. Ezt jól mutatja a leminősítésre adott piaci reakció, azon belül is elsősorban a forint azonnali és nagyarányú gyengülése - véli Katona Tamás, az MSZP elnökségi tagja a Moody s intézet hétfőn bejelentett leminősítésével kapcsolatban.</p>

Ennek árát az ellenzéki politikus szerint "nem a jövő évi adórendszeren milliókat kaszáló kormánytagok, hanem azok a dolgozó emberek fogják megfizetni, akik már ma is nyögik az áthárított különadókat, vagy épp a forint sorozatos bedöntése miatt megnövekedett törlesztő részleteket".

A Moody s a "Baa1" kategóriából "Baa3" kategóriába sorolta át a magyar államkötvények minősítését hétfőn. A döntést az intézet a magyar költségvetéssel kapcsolatos aggodalmakkal indokolta és közleményében hozzátette: "Magyarország sebezhetősége nagyobb a régióban található országokénál".

A szocialista párt elnökségi tagja szerint a leminősítés a kormány katasztrofális gazdaságpolitikájának szól ugyan, de az igazi pofont ismét a magyar emberek kapták azzal, hogy több szervezet és szakember után a legbefolyásosabb európai hitelminősítő intézet is kifejezte aggályait a kormány 2011-es költségvetésével szemben. Katona Tamás emlékeztetett: egyszerre két fokozattal rontották le a magyar államkötvények besorolását.

A 2011-es költségvetés tervezetét az MSZP támogatni nem tudja, és felszólítja a kormányt, hogy "sürgősen változtasson a jelenlegi felelőtlen, jövőt felélő politikáján" - olvasható Katona Tamás közleményében. A kormány "nem arra kapott ugyanis felhatalmazást, hogy a gazdagokat még gazdagabbá, a szegényeket pedig még szegényebbé tegye, illetve, hogy ennek érdekében egyszerűen ellopja hárommillió magyar dolgozó időskori megtakarítását" - tette hozzá.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!