Magyarország

2010.11.04. 19:05

VÖRÖSISZAP - Visszamentek lebontásra ítélt házaikba

<p>Három kolontári ház tulajdonosa visszaköltözött lebontásra ítélt otthonába. Azt mondják, elfogadhatatlan az az ajánlat, amit kárenyhítésként az állam nyújtana nekik, ezért nem írják azt alá. Úgy vélik, házaikat alulértékelték és a csereingatlan is jóval kisebb lenne, mint a mostani otthonuk.</p>

A helyreállítási és újjáépítési felügyelő szerint azonban félreértésről van szó. A mostani megállapodás csak szándéknyilatkozat. Később pontosítják, hogy ki, milyen értékben jogosult kárenyhítésre. Így az is majd a jövőben dől el, mekkora csereingatlant kaphatnak a károsultak.

Léhmann Róberték házára érvényes bontási engedély van, mégis úgy döntöttek, visszaköltöznek. Azt mondják, több mint 200 négyzetméteres lakásukat az állam alig feleakkorára cserélné. Otthonukban mintegy másfél méter magasra ért az áradat, ezért most az emeleten alszanak. Azt mondják: nem engedik addig lebontani házukat, amíg egy számukra is elfogadható ajánlatot nem kapnak.

Ugyanígy vélekedik Holczer Balázs is. Az ő háza is elúszott, pedig három éve építették. Azt mondta, házát alulértékelték. Például az értékbecslők azt írták, műanyag ablakok vannak a lakásban, pedig azok fából készültek. Egyebek mellett ezért is döntött úgy, nem kér az állami kárenyhítésből.

Milyen értékben jogosultak kárenyhítésre?

A katasztrófavédelem szerint azonban félreértés történt. A mostani megállapodás csak szándéknyilatkozat, és később pontosítják, hogy ki, milyen értékben jogosult kárenyhítésre. Így az is majd a jövőben dől el, mekkora csereingatlant kaphatnak a károsultak. Ekkor pedig még mindig elállhatnak a szerződéstől a károsultak - mondta el a Független Hírügynökségnek Muhoray Árpád helyreállítási és újjáépítési felügyelő.

Kolontáron egyébként még 23 házat kell lebontani és csütörtök délután el is kezdték a munkát. Az otthonaikba visszaköltözött családokkal azonban még egyeztetnek.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!