Magyarország

2010.11.15. 15:40

VÖRÖSISZAP - 240 millió forintot kapnak a kórházak

<p>Összesen 240 millió forintot kapnak azok a kórházak, amelyekre többletteher hárult a vörösiszap-katasztrófa sérültjeinek ellátásakor.</p>

A vörösiszap-katasztrófával kapcsolatos információk közlésére létrehozott kormányzati portál szerint a pénzt a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egy jogszabály-módosítás után tudná biztosítani. Abból a pénzből fizetnének, amit az előző kabinet a H1N1-influenza elleni védekezésre különített el, de végül nem kellett felhasználni erre a célra.

A 240 millió forintot a H1N1-járvány költségeire elkülönített, de fel nem használt pénzből fizetné ki a tárca. Az ágazati költségvetésben a H1N1 vírus okozta megbetegedések kezelésére szánt 500 millió forintból ugyanis ennyi megmaradt, mert az idén eddig nem volt komoly H1N1-járvány.

A kifizetéshez a minisztérium törvényt módosítana azért is, hogy a jövőben hasonló katasztrófahelyzetekben ne az Egészségbiztosítási Alapból finanszírozzák az egészségügyi ellátást, hanem erre külön keret álljon rendelkezésre.

A kormány a következő öt évben nyomon követi azok egészségügyi állapotát, akik valamilyen módon érintkeztek a vörösiszappal. A térségben lakókat és a mentésben, védekezésben résztvevőket félévente-évente vetik alá egészségügyi szűréseknek, amelyeket a helyi ÁNTSZ fog irányítani. A vizelet- és májvizsgálatot, mellkasröntgent és légzésfunkciót magába foglaló vizsgálatokra azért van szükség, mert nem lehet kizárni a későbbi egészségkárosodást. A vizsgálatokra is abból a keretből lesz forrás, amelyet az újinfluenza elleni védekezésre különített el az előző kabinet.

Mint a Független Hírügynökség korábban hírül adta, egyes kórházak már jelezték többletköltségeiket. Az ajkai kórház például 21 milliós plusz tétellel számol, ezt korábban Devecseren keresztül próbálták meg visszaszerezni úgy, hogy azt kérték, a település építse bele az állami vis major alaphoz küldendő pályázatába.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!