Magyarország

2010.11.22. 18:35

SZEF: a kormány egyelőre nem hajlik a megegyezésre a közszolgálati dolgozókkal

<p>A jövő évre tervezett közszolgálati bérek emelése, hosszú távú megállapodás egy méltányos bérrendszerről és egységes béren kívüli juttatási rendszer bevezetése a közszolgálati dolgozóknak - ezt szeretnék elérni az ágazat dolgozóit tömörítő szakszervezetek, amelyek úgy látják: a kormány egyelőre nem hajlik a megegyezésre.</p>

Az ágazat jövőjéről volt szó az OKM Demokratikus Szakszervezete hétfő délutáni közgyűlésének nyilvános részén is. A zárt tanácskozáson az eddigi hírek szerint a Nemzeti Erőforrás Minisztérium humánügyekért felelős helyettes államtitkára adott tájékoztatást a tárca dolgozóit érintő átszervezésekről, de részleteket erről egyelőre nem tudni.

A Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) elnöke a közgyűlésen a kormány eddigi érdekegyeztetési gyakorlatát kritizálta. Szerinte sok fontos tervezetről csak az interneten vagy a sajtóból értesültek, példaként említette a végkielégítések meghatározott részét terhelő 98 százalékos különadót.

Varga László szerint a jövő évi költségvetés tervezetében a közszolgálat összes bérrendszerénél nulla növekménnyel számolnak, miközben az új adószabályok miatt a közszolgálati dolgozók több mint 80 százalékának csökken jövőre a nettó fizetése, ha nincs gyermekük. Ez a közszféra számára elfogadhatatlan, és kérték a kormányt, hogy legalább a kieső növekményt pótolja, de választ nem kaptak, ezért alakítottak múlt héten demonstrációs bizottságot - tette hozzá a SZEF elnöke.

Az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács múlt heti ülésén a szakszervezeti vezető szerint a kormány nemet mondott arra, hogy a jövő évi költségvetésben módosítsa a közszolgálati tarifatáblákat. Az érdekképviseletek azonban ezt nem fogadják el. A jövő évi bérek emelése mellett hosszú távú megállapodást szeretnének egy méltányos bérrendszerről, amelynek keretében akár a 13. havi fizetést is visszahoznák. Még ebben a ciklusban szeretnének megállapodni egy egységes béren kívüli juttatásrendszerről is a közszolgálatban, amelyet jogi és finanszírozási szempontból egyaránt garantálnának - mondta Varga László a Független Hírügynökségnek.

A SZEF elnöke szerint a demonstrációs bizottság megalakítása egy eszköz ahhoz, hogy megállapodjanak a kormánnyal, nem akarnak feltétlenül tüntetni. Napokon belül kiderül, hogy a kormánynak van-e szándéka a megállapodásra. Ha nincs, még a 2011-es költségvetés megszavazása előtt, december első heteiben készek utcára vonulni, ha erről megegyeznek tagszervezeteikkel.

A kormány ígérete szerint még ezen a héten összeül ismét az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács, de erről eddig nem kaptak meghívót, a kormány esetleges újabb ajánlatát sem ismerik - mondta Varga László.

Az egykori Oktatási és Kulturális Minisztérium dolgozóit tömörítő szakszervezet hétfői közgyűlésen a SZEF elnökének helyzetértékelése után Polt-Palásthy Mariann, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium humánügyekért felelős helyettes államtitkára adott tájékoztatást a tárca dolgozóit érintő átszervezésekről. A tájékoztató azonban nem volt nyilvános, az újságírókat kiküldték a teremből.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!