Magyarország

2010.11.08. 15:40

Rövid időn belül dönthetnek a nemzetközi szervcsere ügyében

<p>A lehető legrövidebb időn belül dönt a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkársága a nemzetközi szervcserék lebonyolításával kapcsolatban - közölte a tárca a Független Hírügynökséggel.</p>

Egy műszíven élő hatéves kisfiú ügyében reagáltak, akinek szülei levélben kértek segítséget az egészségügyi döntéshozóktól. Azt kérték: minél hamarabb szülessen döntést arról, hogyan vegyen részt Magyarország a nemzetközi szervcserében és ezzel adjanak esélyt az ő kisfiúknak is.

Több lehetőség is van a nemzetközi szervcserék lebonyolítására. Az egyik az Eurotransplanthoz történő csatlakozás, ebben az esetben megszűnnek a nemzeti várólisták, a betegkiválasztás pedig nemzetközi várólistáról történik. A másik lehetőség, hogy együttműködési megállapodást kötnek környező európai országokkal a szervcserék speciális eseteire - közölte a Független Hírügynökséggel a szaktárca egészségügyért felelős államtitkársága. Azt ígérték, hogy a lehető legrövidebb időn belül döntenek arról: melyik alternatívát választják.

Ahogy arról a Független Hírügynökség beszámolt, a hatéves Máténak már egy éve nem találnak donort, jelenleg műszívvel tartják életben. Orvosai szerint folyamatosan romlanak a gyerek esélyei. A kisfiú szülei végső elkeseredésükben levelet írtak az egészségügyi döntéshozóknak: azt szeretnék, hogy minél hamarabb szülessen megállapodás más országokkal a szervcseréről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!