Magyarország

2010.11.26. 05:40

Ma jelölhet legfőbb ügyészt az államfő

<p>Várhatóan pénteken tesz jelölést a legfőbb ügyész személyére Schmitt Pál köztársasági elnök. A legesélyesebb jelölt Polt Péter, aki 2000 és 2006 között már betöltötte a tisztséget.</p>

Amennyiben kiderül ki a jelölt, a parlament a tervek szerint még december elején meg is választhatja az új legfőbb ügyészt.

Az államfő csütörtökön hivatalában fogadta Kovács Tamás jelenlegi, valamint Györgyi Kálmán és Polt Péter korábbi legfőbb ügyészeket. A négyszemközti egyeztetéseken az ügyészség jelenlegi helyzetéről, feladatairól, és a nemrég megváltozott, ügyészséget érintő törvényekről volt szó. A jelenlegi főügyész mandátuma december közepén jár le, ám az egyeztetésről távozó korábbi főügyészek szerint személyi kérdések nem kerültek szóba.

A legfőbb ügyész mandátumának 9 évre hosszabbítása, illetve parlamenti interpellálhatóságának megszüntetése az ügyészségek függetlenségének megerősítését szolgálják - mondta az államfővel folytatott tárgyalása után Polt Péter. Az egykori legfőbb ügyész szerint személyi kérdésekről az egyeztetésen nem esett szó. Polt Péter arra az újságírói kérdésre, hogy elvállalná-e ezt a pozíciót, azt felelte, hogy értelmetlen és udvariatlan lenne erre a kérdésre válaszolnia, mielőtt a köztársasági elnök megteszi jelölését. A volt főügyész arra a kérdésre sem tudott választ adni, hogy mikor nevezi meg jelöltjét Schmitt Pál köztársasági elnök.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!