Magyarország

2010.11.24. 17:20

Fidesz: Jövőre 6,5 milliárd forint jut a hazai turizmus népszerűsítésére

<p>A tavalyi 4,6 milliárd forintról jövőre 6,5 milliárd forintra emeli a kormány a hazai turizmus marketingcélokra fordítható keretösszegét - mondta szerdai sajtótájékoztatóján Bánki Erik, a Fidesz országgyűlési képviselője.</p>

A kormánypárti politikus szerint meg kell újulnia és rugalmas és költséghatékony szervezetté kell válnia a Magyar Turizmus Zrt.-nek, A turizmus a hazai GDP 8 százalékát adja, és 400 ezer embert foglalkoztat, vagyis többet, mint a mezőgazdaság - tette hozzá a szakpolitikus.

Az MSZP-SZDSZ kormány idején egy tízéves fejlesztési stratégiája alapján 2011-re 16 milliárd forintot kellett volna turizmusra fordítani, azonban tavaly mindössze 5,5 milliárd forintból gazdálkodhattak - mondta szerdán Bánki Erik. A Fidesz országgyűlési képviselője hozzátette: a marketingköltségek csökkentése okozott komoly károkat az ágazatnak. A politikus ellenpéldaként említette Ausztriát, ahol az erre szánt összeget 4 millió euróval emelték meg 2009-ben, így a vendégéjszakák száma alig esett vissza a szomszédos országban

A Magyar Turizmus Zrt. 4,6 milliárd forintos tavalyi költségvetésének felét a működési költségeire fordította, miközben 750 millió áfa befizetési kötelezettsége keletkezett. A kormány ezt adósságot rendezni fogja - fogalmazott a politikus. Bánki Erik hozzátette: az új rendszerben működési költségekre mindössze a teljes összeg egyharmadát kell majd költeni, így a megtakarított 500 millió forintot marketingköltségekre lehet fordítani a jövőben. A kormány visszaállítja az idegenforgalmi adó kompenzációs rendszerét is 3 milliárd forint értékig - mondta a kormánypárti politikus.

A Magyar Turizmus Zrt. a jövőben 300 millió forintból létre fogja hozni a légi marketingalapot is. Bánki Erik számításai szerint így a külföldi vendégéjszakák száma 3 százalékkal, a belföldi éjszakáké pedig 2 százalékkal emelkedhet. A szakpolitikus a változtatásoktól az üzleti turizmus 5 százalékos erősödését várja. Magyarország 2011 első félévében az EU soros elnöke lesz, amely várhatóan 40 ezerrel több vendégéjszakát jelent a turisztikai szektorban - tette hozzá Bánki Erik.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!