Magyarország

2010.11.26. 10:27

Esküvői szokások és hagyományok

<p>Az esküvő szokása nagyon távoli múltra tekint vissza és azóta folyamatos változásokon ment keresztül.</p>

Az esküvő egy különleges pillanat a menyasszony és a vőlegény életében, ilyenkor a közeli barátok, az ismerősök és a családtagok velük együtt örülnek és őket ünneplik. Az esküvő szokása nagyon távoli múltra tekint vissza és azóta folyamatos változásokon ment keresztül. 

Az idők folyamán számos esküvői hagyomány és szokás marad fent, az alábbiakban ezekből mutatunk be néhányat, valamint azt is elmondjuk, hogy ezek miként keletkeztek és mit is jelképeztek.

Valami új, valami régi, valami kölcsönkapott és valami kék …

Az eredeti mondás így szólt: Valami régi, valami új, valami kölcsön kapott, valami kék és ezüst érme a mennyasszony cipőjébe.” Ez a régi mondás ma is él. A menyasszonynak az esküvő napjáig össze kell gyűjtenie ezeket a darabokat és be kell azokat iktatnia az öltözékébe vagy a kiegészítői közé. A megnevezett elemeknek más-más a jelentésük, mindegyik mást jelképez.

A régi a barátokkal való kapcsolatot szimbolizálja, az új a pár szerencsés jövőjének jelképe. Legyen valami kölcsönzött, hogy emlékeztesse a mennyasszonyt arra, hogy a család, a barátok, mindig mellette lesznek, amikor szüksége lesz rájuk. Jelenthet konkrétan egy kölcsönvett családi ékszert. A kék a hűséget jelképezi. Na és ott van még az ezüst pénz, melynek az a szerepe, hogy elhozza a gazdagságot a friss házasok életébe. Összehasonlítva más szokásokkal, talán ez a hagyomány az, amit még ma is sok esküvőn alkalmaznak.

A menyasszony fehér ruhája

A menyasszonyok csupán a 16. század óta állnak fehér ruhában az oltár elé. Ebben az időben a gazdag, nemes családból származó  nők viseltek fehér színű menyasszonyi ruhát, hogy elhatárolják magukat a pórnéptől, akik általában szürke ruhában esküdtek. Mára azonban esküvői szokássá vált a fehér szín, hiszen azt tartják róla, hogy a tisztaságot jelképezi.

 Az esküvői ruha és a szerencse

A hagyományok szerint a menyasszonyi ruha szerencsét hoz viselője számára. Viszont, ha a vőlegény megpillantja a ruhát, mielőtt még a menyasszony az oltár elő áll, az balszerencsét hoz a párnak. Egy kiegészítés szerint a menyasszony nem készítheti el maga a ruháját és nem is próbálhatja fel azt teljes kiegészítőivel egészen az esküvő napjáig. Amelyik menyasszony ezt megteszi, szerencsétlen lesz.

Igazság vagy népi hiedelem?

Azt hogy ezek az esküvői babonákmennyire igazak, döntse el mindenki saját maga, saját véleménye szerint. Ezek olyan szokások és hiedelmek, melyek ősi idők óta generációról generációra szálltak, lehet igazak, lehet hihetetlenek, de talán nem is ez a lényegük. A régi vallásos hagyományok, melyek elengedhetetlenek voltak az akkori korban, felidézik egy kicsit azt a világot, megörökítenek egy darabot a múltból a jelen generáció számára. Számtalan érdekes szokás, hagyomány, hiedelem és babona létezett, sokakat ma is ismerünk. Hogy lehet-e bennük valami igaság? Nekem erről egy mondás jut eszembe, miszerint „nem zörög a haraszt, ha a szél nem fújja”, szerintem az igazsás mindig valahol fél úton keresendő.

További hasonló cikkek: www.alompar.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!