Magyarország

2010.11.10. 16:20

Alapjogokat sértő visszásságokat tárt fel ga gyermekotthonokban az ombudsman

<p>A gyermekotthonokat vizsgálva jó gyakorlatot is tapasztalt, de az alapjogokat sértő visszásságokat is feltárt az állampolgári jogok biztosa. Szabó Máté ismételten felhívta az Országgyűlés figyelmét, mennyire fontosak volnának a gyermekszegénység elleni azonnali intézkedések.</p>

Szabó Máté gyermekjogi programja részeként hivatalból, átfogó módon vizsgálta a 3 évesnél fiatalabb, gyermekotthonban nevelkedő kisgyermekek helyzetét. Szerdai közleménye szerint megállapította, hogy a gyermekvédelmi szakellátásba vett kisgyermekek száma az elmúlt 3 évben csökkent, 74 százalékuk ma már nevelőszülőknél él. A területi különbségek azonban nagyok: például a nyugat-dunántúli régióban a vizsgált korosztály 56 százaléka él gyerekotthonokban, de a fővárosban is 69 százalék ez az arány.

Az ombudsman megállapította azt is, hogy egyes intézmények gyakorlata a testi és lelki egészséghez fűződő jog közvetlen veszélyét idézi elő és tartja fenn. Ugyanis ezekben az intézményekben együtt gondozzák a súlyos fejlődési rendellenességgel született, speciális egészségügyi ellátást igénylő, nem fejleszthető gyermekeket a fogyatékossággal élő, de fejleszthető és az egészséges gyermekekkel.

A vizsgálat megállapította azt is, hogy a gyermekek étkezését, ruházatát és egészségügyi ellátását minden vizsgált intézmény biztosítja, de igen különböző színvonalon. A debreceni és a szegedi otthon kiemelkedő ellátást nyújt. A fővárosi Pikler Gyermekotthon körülményei a mai igényeknek nem felelnek meg, ahogy a balassagyarmati intézményt is a biztos a 3 év alatti gyermekek ellátására alkalmatlannak találta. A vizsgálat szerint a gencsapáti és veszprémi intézményben sem megfelelőek a körülmények, és a nagybajomi gyermekotthon tárgyi feltételei is hiányosak - állapította meg a vizsgálat.

Szabó Máté szerint összességében a tárgyi és személyi feltételek hiányosságai sértik a gyermekek védelemhez és gondoskodáshoz való jogát, ezért az ombudsman segítségért és megoldásért az illetékes miniszterekhez és hivatalokhoz fordult.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!