Magyarország

2010.11.08. 12:55

A héten megkezdődik az új kolontári biztonsági gát építése - Somlóvásárhelyen leállt a munka

<p>Hamarosan megkezdődhet az új kolontári biztonsági gát építése, illetve a sérült zagytározó gátjának vizsgálata és kijavítása.</p>

A MAL Zrt. felügyeletére kinevezett kormánybiztos keddi közleménye szerint a sérült tározó környékén sikerült megoldani a lúgos víz elvezetését, ennek köszönhetően a csurgalékvíz tovább már nem áztatja a tározó falát, így csökken a további sérülés kockázata. A gátakhoz és a többi kijelölt tározóhoz vezető út kijelölése megtörtént, így megkezdődhet a sérült gát teljes körű vizsgálata és kijavítása. A katasztrófa sújtotta települések lakott részeit ezek az utak elkerülik. A közlemény szerint megkezdődött a kettes biztonsági gát tervezése, az építkezés is hamarosan megindulhat. A törmelékek elhelyezése megoldott, és biztosított a külterületekről begyűjtött vörösiszap tárolása is.

Időközben Somlóvásárhelyen le kellett állni a mentesítéssel, mert elfogyott a pénz, ráadásul a településnek már 20 millió forint fizetnivalója is felhalmozódott. Marton László polgármester a Független Hírügynökségnek elmondta: 16 házat érintett a katasztrófa, kettőbe be is folyt a vörösiszap, ez utóbbiakat le is kell bontani.

Hozzátette: az elmúlt egy hónapban a házak környékét tették rendbe annyira, hogy mindegyikbe száraz lábbal lehessen bejutni: kitakarították az előkerteket és a bejáratokat. A kertekre és a szántókra azonban jelen pillanatban nincs pénz, így leállt a munka, egyelőre arra sem futja, hogy felmérjék ezeket a károkat. A kormánytól korábban kapott ötmillió forintos előleget már elköltötték. A település saját forrásból hétmilliót tudott erre a célra fordítani, de a már befutott 20 millió forintnyi számlát nem tudják kifizetni.

Marton László úgy fogalmazott: nem tudják tovább húzni a nadrágszíjat, átcsoportosítottak, spórolnak, de most azt várják, hogy a kormány újabb pénzt előlegezzen, addig áll a munka.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!