Magyarország

2010.11.09. 16:00

A honvédelmi tárca cáfolja Iváncsik Imre bejelentéseit

<p>A honvédelmi költségvetés 2011-ben nem csökken, hanem nő - reagált közleményében a honvédelmi tárca Iváncsik Imre MSZP-s politikus keddi sajtótájékoztatójára.</p>

A minisztérium sajtóközleménye szerint a volt szocialista államtitkár abban is téved, hogy a jövő évi büdzsében a katonák és rendvédelmi dolgozók jövedelmi pozíciója romlik. A tárca közleménye szerint a jövő évi honvédelmi költségvetés csaknem 8,5 százalékkal nő, amelyből megkezdődik az elmúlt nyolc év során teljesen elhanyagolt tartalékos rendszer kiépítése, míg az új adórendszer révén növekszik a katonák nettó illetménye.

A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem integrációjával új közszolgálati egyetem jön létre - áll a szaktárca közleményében. Az új felsőoktatási intézmény - a honvédség közép- és hosszú távú életpálya modelljéhez kapcsolódva - lehetőséget kínál a hivatásos katonai szolgálatukat befejező szakembereknek arra, hogy a közszolgálatban folytassák pályafutásukat.

A tárca közleménye szerint a szocialista képviselő tévedése abból is adódhat, hogy a 2011-es költségvetési előirányzatban a hozzájárulás a hivatásos katonák kedvezményes nyugellátásának kiadásaihoz jogcím nem a fejezet támogatási főösszegét terheli, hanem a központi költségvetés más fejezetébe kerül át.

Iváncsik Imre szocialista politikus keddi sajtótájékoztatóján aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a 2011-es büdzsé tervezete szerint csökken a honvédelemre fordítható támogatás, míg a rendészeti szerveknél a belső ellenőrzésre jut több forrás. Az ellenzéki képviselő szerint a védelmi kiadások a 10 évvel ezelőtti szintre csökkennek, míg a rendészeti dolgozók illetményének reálértéke csökkenni fog.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!