Magyarország

2010.10.06. 19:49

VÖRÖSISZAP - Perközösséget alapítottak a kolontáriak

<p>Az állam be fogja perelni a vörösiszap-katasztrófa felelőseit - jelentette ki a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság elnöke, Lasztovitza Jenő szerdán egy lakossági fórumon Kolontáron.</p>

Tili Károly polgármester elmondta: egy időzített bombán ültek, ami most felrobbant, ezért kártalanítást követelnek.Radioaktív sugárzástól szerencsére nem kell tartani, de a házak tartósan leértékelődtek a környéken - tette hozzá.

A lakossági fórumon körülbelül kétszáz helyi lakos vett részt, akik megerősítették, hogy nem kívánnak visszaköltözni az otthonaikba. A feszült hangulatú találkozón fél órás késéssel jelent meg az érintett MAL Zrt. vezetősége. Deák József, műszaki igazgató részvétét fejezte ki a jelenlévőknek, akik tájékoztatták arról, hogy perközösséget alakítottak. Egy budapesti ügyvédi irodát is megkerestek az ügyben, és további csatlakozókat várnak.

Arra a kérdésre, hogy felelősnek érzi-e magát, a műszaki igazgató azt válaszolta: az ügyben szereplők felelősségét, illetve saját érintettségét vizsgálatnak kell kiderítenie. Deák József elmondta, hathatós megoldásról egyelőre nem tud beszélni. A cégnek volt katasztrófa terve, de nem tapasztalták előjelét a tragédiának, mondhatni "villámszerűen" következett be - fogalmazott.

Közben már megkezdődött az átszakadt zagytározó gátjának javítása, a mellette lévő tározóból pedig 100 köbméter víz kiszivattyúzása. Kolontárról még az iszapot szállítják el, a romok eltakarítása csak ezután következik. Dobson Tibor, helyszíni szóvió a Független Hírügynökségnek elmondta: Kolontáron három, Devecseren hét hektárnyi belterületet és több száz hektárnyi külterületet öntött el. Mindkét településen a lakott részek mentesítése az elsődleges faladat: az iszap eltakarítása, az utakról és az épületekről. A katasztrófának négy halálos áldozata van, hárman eltűntek, a sérültek száma 134-re nőtt.

"Felröppent a hír, hogy az iszap radioaktív, de ezt cáfolom. Akkor lehet mérni radioaktivitást, ha az anyag megszárad, de akkor is lényegesen az egészségügyi határérték alatt marad a sugárzás mértéke. Az emberekre inkább a lúgos iszap veszélyes, mert maró hatása van" - tette hozzá.

bjelenleg még az iszapot távolítják el, az összegyűjtött anyagot egy tározóba szállítják. Ez után az épületek lemosása következik, a romok eltakarítását csak ezután kezdik majd el. A lakosságot kétóránként, hangosbemondók segítségével tájékoztatják, de a szakemberek minden felmerülő kérdésre azonnal tudnak válaszolni, mert a helyszínen vannak.
. Független hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!