Magyarország

2010.10.15. 15:04

VÖRÖSISZAP - Dél óta költöznek vissza az emberek Kolontárra - van, aki csak csomagolni megy vissza

<p>Az ajkai sportcsarnokban kialakított ideiglenes közösségi szállásról buszokkal vitték vissza lakóhelyükre azokat a kolontáriakat, akiket az iszapkatasztrófa miatt telepítettek ki korábban.</p>

A visszaköltöztetés péntek délben kezdődött, a sportcsarnoknál három busz várta az embereket, de csak 20-25-en szálltak fel. Köztük is volt, aki azt mondta, hogy csak csomagolni tér vissza, azután örökre elhagyja a falut. Közben Devecser állami ingatlanokat kapott a Magyar Nemzeti Vagyonkezelővel kötött szerződés alapján. A vízügyi szakemberek pedig arról számoltak be, hogy a Marcal felső szakaszán stabilizálódott a helyzet, a vízminőséget már csak a Marcalon és a Mosoni-Dunán kell figyelni.

A korábban kitelepített kolontáriak péntek déltől költözhettek vissza a faluba. Az Ajkai Sportcsarnokhoz három busz érkezett, azokkal mehettek vissza az emberek otthonaikba. A Független Hírügynökség helyszíni tudósítója szerint mindössze 20-25-en szálltak fel ezekre a buszokra. Tisztítószert és élelmiszert tartalmazó segélycsomagot kaptak valamint porálarcokat. A visszaköltözők buszát rendőri felvezetéssel kísérték Kolontárra. A sajtó munkatársai csak Devecserig kísérhették őket, és az újságírók a jelenlegi helyzet szerint pénteken nem is mehetnek be Kolontárra.

A kitelepített helyiek közül volt, aki azt mondta: csak annyi időre megy vissza Kolontárra, hogy a holmijait összepakolja, azután végleg elköltözik. Egy másik helyi azt mondta, hogy visszaköltözik, de csak kényszerből, mert nincs hová mennie. Azok közül viszont, akiknek a házát nem érintette az iszapáradat, többen úgy készülnek, hogy Kolontáron laknak majd a jövőben is.

Dobson Tibor, a kárelhárítás helyszíni szóvivője szerint összesen 690 embert kellett kitelepíteni korábban. Azt sem ő, sem a település polgármestere nem tudta megmondani, hogy valójában mennyien fognak pénteken visszaköltözni közülük. Egyébként mindenki visszatérhet, aki nem abban a 10 házban lakott, amelyeket le kellett bontani a védőgát építése miatt. Aki nem akar visszamenni, maradhat az ajkai sportcsarnokban kialakított közösségi szálláson addig, amíg nem rendeződik a helyzete.

Közben a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) arról számolt be pénteken, hogy Devecseren hat korábbi honvédségi ingatlant adnak át az önkormányzatnak. A társaság vezérigazgatója pénteken soron kívüli eljárásban írta alá az erről szóló, háromoldalú szerződést. Egykori honvédségi raktárakról van szó, melyek tulajdonba adását már korábban kérte az önkormányzat, és az átadásukról az MNV határozatot hozott. Mivel a szerződést a honvédelmi miniszter és a polgármester is jóváhagyta, az átadás azonnal megtörténhet.

Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság közben arról számolt be pénteken, hogy a Marcal felső szakaszán stabilizálódott a helyzet, vízminőségi változások figyelésére már csak a Marcalon és a Mosoni-Dunán van szükség. A Marcalon átlagosan 8,3, a Mosoni-Dunán 8,2 a víz pH értéke, ami természetes állapotnak felel meg. Ettől függetlenül a Marcal folyón fenntartják a harmadfokú vízminőségi kárelhárítási készültséget. A Marcal felső szakaszán egyébként már csak egy ponton kell légbefúvásos technikát alkalmazni, hogy a vízbe adagolt gipsz megfelelően elkeveredjen.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!