Magyarország

2010.10.22. 17:30

Megegyezés a MAL és a károsultak tárgyalásán - közben zárolták a gyanúsítottak vagyonát

<p>Megegyezés született a vörösiszap-katasztrófában elhunytak hozzátartozóinak előzetes kártalanításáról pénteken, a MAL és a károsultak jogi képviselőinek újabb egyeztetésén.</p>

Magyar György ügyvéd a károsultak képviseletében és Ruttner György ügyvéd a MAL képviseletében Devecseren folytatták a szerdán a fővárosban megkezdett egyeztetéseket. Magyar György a 9 halálos áldozat közül nyolcnak képviseli egyelőre a családját, ők a mostani megegyezés szerint - ha a MAL-t felügyelő kormánybiztos engedélyezi - 8 napon belül személyenként több millió forintos kártérítési előleget kaphatnak a cég.

Magyar György a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a pénteki, devecseri egyeztetésen kiemelték az ügyfelek közül azokat, akiknek a katasztrófában elhunyt a hozzátartozójuk. Esetükben azt kérték a MAL-tól, hogy nekik 8 napon belül személyenként több millió forintos kártérítési előleget fizessenek. A katasztrófa 9 halálos áldozatából egyébként 8-nak a családját képviseli az ügyvéd, a kilencedik család tagjai még nem egyeztek meg abban, hogy kit bízzanak meg képviseletükkel. A 8 napon belül fizetendő összeg egyébként a MAL korábbi, évi 300 milliós felajánlásán felüli összeg lenne - tette hozzá Magyar György.

Jelenleg több mint 500 károsultat képviselnek és az adatfelvételek még mindig tartanak - mondta Magyar György. A károsultak egy 8 oldalas adatlap kitöltésével jelentkezhetnek. A pénteki tárgyalás legfőbb eredménye, hogy a kiemelt ügyekben - a halálos áldozatok ügyében - a MAL részéről ígéretet kaptak, hogy teljesítik - ha lehet - a kártérítési előleg kifizetését. Az egyeztetésen egyébként bemutatták a károkkal kapcsolatos eddigi adatokat is a MAL-nak.

Magyar György elmondta azt is, hogy a katasztrófa kapcsán indult büntetőügyben pénteken megkapta a Veszprémi Városi Bíróság hivatalos értesítését, miszerint a gyanúsítottak magánvagyonát zár alá vették. A zár alá vételi kérelem egyébként a jelenlegi és a jövőbeni gyanúsítottakra is vonatkozik.

Az Ajkai Városi Bíróság pedig arról értesítette a károsultak képviselőjét, hogy az előzetes bizonyítást érintően elrendelték a soronkívüliséget, vagyis a szokásosnál jóval előbb kirendelik az igazságügyi szakértői csapatot a kár okának és következményeinek kivizsgálására. Magyar György hozzátette, hogy járják az összes lehetséges jogi utat - a büntető és a polgári pert, illetve a peren kívüli megegyezések lehetőségét is beleértve - az ügyfelek pénzének leghatékonyabb megszerzése érdekében. Néhány nap múlva az egyéni kereseti kérelmeket is elő fogják terjeszteni - mondta Magyar György.

Ruttner György, a MAL Zrt. jogi képviselője is megerősítette, hogy a pénteki egyeztetésen megállapodtak a legsúlyosabb, vagyis halálos áldozatok ügyében. Az emberéletben keletkezett veszteséget már csak anyagilag lehet kompenzálni, de ennek érdekében mindent meg is tesz a MAL. A cég azonban állami felügyelet alatt van, tehát ha ilyen jellegű megegyezéseket köt, mint most, azt a kormánybiztosnak jóvá kell hagynia - tette hozzá. Ha a jóváhagyás megvan, akkor lehet szó a megállapodásban szereplő áldozatok családjainak szóló támogatás folyósításáról, várhatóan a jövő héten.

A tárgyalások folytatódni fognak egyébként a károsultak képviselőivel, de pontos időpontot még nem határoztak meg, valószínűleg a jövő hét elején ülnek le újra egyeztetni - mondta Ruttner György.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!