Magyarország

2010.10.13. 17:49

Megalakult a szegedi közgyűlés - nem lesz fideszes alpolgármestere a városnak

<p>Több fideszes képviselőinek is alpolgármesteri posztot ajánlott fel Botka László szegedi polgármester, de egyikük sem fogadta el. Szerdán alakult meg az új szegedi közgyűlés, amelynek a polgármesterrel együtt összesen 29 tagja van.</p>

Egy alpolgármestert választottak meg eddig: az MSZP-s Solymos László kapott ismét ilyen posztot.

Fanfárok mellett vonult be az alakuló közgyűlésre Szeged harmadszor megválasztott polgármestere, a szocialista Botka László. Eskütétele után köszöntőjében elmondta: az október 3-ai választásokon két nagyon határozott és nagyon fontos üzenetet fogalmaztak meg a szegediek. Az egyik üzenet a folytatás, a másik az együttműködés. A szegediek azt üzenték, hogy nagyra értékelik azt a munkát, amely az elmúlt években Szegedet a fejlődési pályára állította. "A szegediek azt üzenték, hogy folytassuk, de nem kívánják pártok harcterévé tenni a mi szép városunkat. Fejlődést és együttműködést akarnak" - mondta Botka László. Ahogy fogalmazott: 2010-ben a szegediek együttműködésre kötelezték a két nagy pártot a városban. Botka Lászlónak szerint ezért minden képviselőnek a jövőben egyetlen érdeknek kell megfelelnie: a városnak, a szegediek érdekeinek. "Nincs, és nem lehet más szempont. Egyedüli mérce maradt a teljesítmény és a minőség. Egyedüli mérce maradt a munka és a tehetség " - fogalmazott a polgármester.

A képviselők eskütétele után az új közgyűlés első feladata az alpolgármesterek kijelölése volt. A képviselő-testület nagy többséggel megszavazta, hogy a város várospolitikai alpolgármesterévé Solymos Lászlót jelöljék, de hiába kérte fel a polgármester a Fidesz-frakció több tagját a másik alpolgármesteri posztra, senki nem fogadta el. A választásokon alul maradt B. Nagy Lászlónak gazdasági alpolgármesteri posztot ajánlott Botka László, de visszautasította. Bohács Zsoltot a városfejlesztésekért felelős alpolgármesternek kérte, ő sem fogadta el. Elutasította a polgármester felkérését Póda Jenő, Kalmár Ferenc, Hűvös László és Gyimesi László is.

Ezután félórás szünetet rendeltek el, amikor titkos szavazással megválasztották Solymos Lászlót alpolgármesterré. A 29 képviselő közül huszonnyolcan mellette szavaztak és az urnában egy üres borítékot találtak. A közgyűlés ezután folytatódott, a képviselőknek egy 2,7 milliárd forintos uniós beruházás második üteméről kell még szavazniuk.

Az új szegedi közgyűlésben az MSZP-s polgármester mellett húsz egyéni képviselő - 9 szocialista és 11 fideszes -, valamint nyolc kompenzációs listán bejutott képviselő van: közülük három-három MSZP-s és a fideszes, egy LMP-s és egy jobbikos politikus van.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!