Magyarország

2010.10.13. 14:44

Kiemelt védőoltási célcsoportként kezelik a terhes nőket az idei influenzaszezonban

<p>Nem kiáltunk farkast, de az éber készültség állapotában kell lenni - foglamazott Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár, amikor beszámolt a szezonális influenza elleni védekezésről és a felkészülésről az Országgyűlés Egészségügyi Bizottsága előtt szerdán.</p>

Emellett fontosnak nevezte, hogy a háziorvosokat, védőnőket, szülész-nőgyógyászokat kellő információkkal lássák el az oltási programmal kapcsolatban. Az államtitkár elmondta: jelenleg is zajlik a háziorvosok tájékoztatása. Paller Judit országos tiszti főorvos a tájékoztatón elmondta: az elmúlt időszakban kétirányú munkát folytattak, egyrészt zajlott a felkészülés az idei influenzaszezonra, másrészt szükség volt a hitelesség visszaállítására is. A beszámolóban elhangzott, hogy idén is a H1N1-es vírus lesz az uralkodó, a kismamákat pedig kiemelt védőoltási célcsoportként kezelik.

Komoly nemzet- és egészségbiztonsági kérdés alakult ki az influenzajárvány elleni védekezés kapcsán, megkérdőjeleződött a WHO szerepe, a magyar egészségügyi hatóságok hitelessége, a betegek tanácstalanok voltak, a szakma pedig elbizonytalanodott az ellentmondásos kommunikáció miatt - jelentette ki az előző influenzaszezon kapcsán az egészségügyért felelős államtitkár a parlament egészségügyi bizottsága előtt tartott tájékoztatójában. Szócska Miklós úgy fogalmazott: "egy igazi járvány esetén, egy keményebb kórokozóval szemben nem lettünk volna képesek védekezni". Az államtitkár beszélt arról is, hogy a "vakcina-ügy" feltárásban együttműködnek a Kormányzati Ellenőrzési Hivatallal.

Az országos tiszti főorvos a bizottság előtt arról beszélt, hogy kétirányú munka folyt az elmúlt időszakban: egyrészt felkészülés a következő influenzaszezonra, másrészt helyre kellett állítani azt a hitelességet, amit elvesztettek az előző járványügyi helyzet kezelése során. Paller Judit kijelentette: a 40. héttől működik az influenzafigyelő szolgálat, vagyis az érintett háziorvosok figyelik és jelentik, hogy a lakosság körében emelkedik-e az influenzaszerű megbetegedések száma. A jelenlegi tapasztalatok szerint erről nincs szó, egyelőre csak egy-egy megbetegedés fordul elő. A tájékoztatón elhangzott: az ÁNTSZ arra készül, hogy ebben a szezonban is a H1N1-vírus lesz az uralkodó.

Ebben a szezonban kétfajta oltóanyag lesz elérhető: egyrészt a meghosszabbított lejárati idejű Fluval P vakcina (1,2 millió térítésmentes adag), másrészt egy úgynevezett háromkomponensű oltóanyag (1,3 millió térítésmentes adag), amely háromféle vírustörzs ellen nyújt védelmet, köztük a H1N1 ellen. Az országos tiszti főorvos arra számít, hogy elsődlegesen ez utóbbi oltóanyag iránt lesz majd kereslet. A vakcinák szállításával, szétosztásával kapcsolatban Paller Judit elmondta: az ÁNTSZ hűtőgépkocsi-beszerzésre kapott lehetőséget, így a hűtőlánc folyamatosan biztosított lesz a regionális intézetekig, onnan pedig a háziorvosokig. A szakember kiemelte azt is, hogy az idei influenzaszezontól kiemelt védőoltási célcsoportként kezelik a terhes nőket.
- Független Hírügynökség -

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!