Magyarország

2010.10.19. 16:19

Egyeztetés kezdődött az otthonszülésről

<p>Széles társadalmi egyeztetés kezdődött az otthonszülés körülményeinek szabályozásáról; az egészségügyi államtitkár reméli, hogy év végére ez az előkészítő folyamat be is fejeződik. A részleteket még nem tisztázták, eddig az érintett szervezetek és a szakma képviselői mondták el álláspontjukat.</p>

Egyeztetési folyamat kezdődött az otthonszülés körülményeit érintő szabályozásról - mondta el a keddi megbeszélés után újságíróknak az egészségügyért felelős államtitkár. Szócska Miklós konkrétumokat nem említett. Azt mondta, hogy a kompetenciák megosztását és azt, hogy miképpen kellene felkészülni a szövődmények kezelésére, később fogják tisztázni. Most csupán a témában érintettek mondták el a véleményüket. Megfogalmazása szerint tanulságos volt megismerni az otthonszülést pártolók álláspontját.

Az egyeztetésen részt vett - mások mellett - a Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium, az Országos Mentőszolgálat, a Szülők a Szabad Szülésért Társaság vagy éppen a Magyar Védőnők Egyesülete. A következő egyeztetésen néhány, az otthonszülésben jártas szakember is ott lesz.

Szócska Miklós azt mondta, hogy év végéig szeretnék befejezni ezt az előkészítő munkát. Arról azonban még nem tudott konkrétumokat mondani, hogy a témát érintő új jogszabályok vagy a jelenlegieket módosító javaslatok mikor kerülhetnek a parlament elé.

Közben az Országgyűlés által hétfőn elfogadott módosító javaslatot - amely szerint 27,5 milliárd forintos többletforráshoz juthatnak a kórházak - az államtitkár nagyon komoly lépésnek nevezte. Azt mondta, hogy ez arra elegendő, hogy év végéig a túlélést biztosítsák. Jelenleg az előkészítő fázisban vannak, az később derül ki, hogy a pénzt milyen szisztéma szerint osztják szét. Szócska Miklós a jövőt firtató kérdésre úgy fogalmazott: előbb éljük túl ezt az évet és utána nagyon komoly strukturális beavatkozások várhatók.
- Független Hírügynökség -

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!