Magyarország

2010.10.08. 10:49

CÖF: Vállalja a felelősséget és kérjen bocsánatot a MAL Zrt.!

<p>Felháborítónak tartja a Civil Összefogás Fórum (CÖF) a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (MAL) Zrt. vezetőinek azokat a kijelentéseit, hogy a vörösiszap nem veszélyes az emberre és a kár sem olyan jelentős, mint ahogy a kormány azt állítja - közölte a szervezet.</p>

Közleményükben azt is kijelentik, hogy a katasztrófáért nem a természet, hanem a MAL Zrt. tevékenysége a felelős. Az ipari balesetet a fórum úgy jellemzi, hogy még beláthatatlan jövőbeni következményekkel jár, haláleseteket és végleges egészségkárosodást okozott, évtizedekre terméketlenné tett termőföldeket, a folyóvizeket pedig súlyosan károsította.

Fokozott veszéllyel járó tevékenységet folytat a MAL Zrt., az ebből származó károkért pedig objektív felelősséggel tartozik - áll a Civil Összefogás Fórum közleményében. Hozzáteszik: a cég csak akkor mentesül a teljes, több milliárdos kár megtérítésétől, ha az elháríthatatlan, tevékenységen kívül eső ok miatt történt. A térségben azonban nem volt vis maior esemény a katasztrófa előtt, az esőzés pedig nem minősül ilyen tényezőnek - írja a CÖF.

A Civil Összefogás Fórum arra szólítja fel a MAL Zrt. vezetőit, hogy haladéktalanul és önként vállalják a felelősséget, valamint ne próbálják meg azt különböző jogi praktikákkal kikerülni. Arra is kérik a céget, hogy haladéktalanul finanszírozza meg a lakosság legszükségesebb helyreállítási költségeit. Ezen kívül bocsánatkérésre is felszólította a MAL vezetését a fórum. Közleményükben úgy fogalmaznak: "felháborító nyilvános mondataik miatt haladéktalanul kérjenek elnézést azoktól, akik elveszítették szeretteiket, azoktól, akik megsérültek, akik olyan sérüléseket szenvedtek, hogy egy életen át viselik a következményét, akik elveszítették lakhelyüket, vagyonukat. A CÖF közleményét a fórum alapítói és szóvivői - dr. Csizmadia László, Fritz Tamás, Schulek Ágoston és dr. Bencze Izabella - írták alá.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!