Magyarország

2010.10.13. 14:54

Az Állami Számvevőszékhez fordul Tarlós István főpolgármester

<p>Rendkívül aggasztónak látszik a főváros pénzügyi helyzete - jelentette ki szerdai sajtótájékoztatóján Tarlós István. A főpolgármester azt mondta: elkezdődött a helyzet áttekintése és az a kép bontakozik ki, hogy olyan mértékű a forráshiány, a külső-belső adósságállomány, ami állami beavatkozás nélkül nem látszik kezelhetőnek.</p>

Tarlós István hozzátette: a jövő héten tárgyalnak erről a miniszterelnökkel. A főpolgármester közölte, megkéri az Állami Számvevőszéket, vizsgálják meg, finanszírozható-e a város. Úgy fogalmazott: a napi működés még nincs veszélyben, de a BKV adósságállománya már "egészen félelmetes", és kérdés az is, lesz-e elegendő forrás a 4-es metró befejezéséhez.

Elkezdődött a leltár készítése, és ennek alapján a város pénzügyi helyzete rendkívül aggasztónak látszik. Az a kép bontakozik ki, hogy olyan mértékű a forráshiány, a külső-belső adósságállomány, ami állami beavatkozás nélkül nem tűnik kezelhetőnek - fogalmazott a főpolgármester. Közölte: az állami beavatkozás nemcsak pénzt jelenthet, hanem azt is, hogy bizonyos feladatokat, bizonyos céget részben vagy egészben átvesz az állam. Tarlós István hozzátette: jövő héten tárgyalnak erről a miniszterelnökkel.

A főpolgármester megkéri az Állami Számvevőszéket, hogy vizsgálják meg, finanszírozható-e a város. Kérdésre válaszolva Tarlós István azt mondta: a napi működés még nincs veszélyben. A 2011-es költségvetést látják veszélyben, miután az előző vezetők a 2010 utáni időszakra ütemeztek kifizetéseket, kötelezettségeket.

Tarlós István úgy fogalmazott: legnagyobb félelmük a BKV, ahol a külső-belső adósságállomány már "egészen félelmetes". A közlekedési társaság a 400 milliárd forintot meghaladó belső adósságállományával és a 100 milliárdot közelítő közvetlen banki adósságával a főváros számára a legnagyobb terhet jelenti. A lehetséges állami segítséggel kapcsolatban példaként azt hozta fel a főpolgármester: a BKV-t részben a MÁV-val és a Volánnal közösen működtetnék, együtt az állammal. Közölte azonban, hogy ez csak egy lehetséges alternatíva, több megoldás is elképzelhető.

Külön vizsgálják a 4-es metró ügyét, amivel kapcsolatban a főpolgármester ismét hangsúlyozta: nem akarják az építkezést leállítani, de az kérdés, hogy lesz-e elegendő forrás a befejezéshez, különösen, ha az unió újabb szabálytalanságokat talál.

Kérdésekre válaszolva közölte: ebben a helyzetben felmerülhet a létszámleépítés is, különösen olyan helyen, mint a BKV, ahol "majdnem annyi a fehérgalléros alkalmazott, mint a buszsofőr".

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!