Magyarország

2010.10.29. 12:10

A Magyar Helsinki Bizottság szerint a kormány nem korlátozhatja az AB-t

<p>A Magyar Helsinki Bizottság szerint nem jogszerű az Alkotmánybíróság jogkörének megcsorbítása a jó erkölcsbe ütköző szerződések elleni fellépés kapcsán. A szervezet pénteki közleményében azt írja: a magyar jogrendben több lehetőség is van a tíz vagy százmilliós végkielégítések, lelépési pénzek visszafizetésére.</p>

Úgy fogalmaznak: egyetlen magyar kormány sem kapott arra felhatalmazást, hogy a demokratikus jogállam egyik legfontosabb intézményének feladatát indokolatlanul korlátozza és döntését semmibe vegye.

A közlemény emlékeztet: Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője azt mondta, hogy az Alkotmánybíróság a vonatkozó törvény megsemmisítésével megakadályozta a jó erkölcsbe ütköző módon felvett, hatalmas összegű végkielégítések visszaszerezhetőségét. A Magyar Helsinki Bizottság szerint ez nem igaz, mert a polgári törvénykönyv szerint a nyilvánvalóan jó erkölcsbe ütköző szerződés semmis, ami alapján vissza lehet követelni a kifizetett összegeket. Emellett arra is kitérnek: a bűncselekménnyel összefüggő kifizetés esetén a bíróság kötelessége a szerzett vagyon elkobzása, mindössze feljelentést kell tenni.

A szervezet álláspontja szerint ha az Alkotmánybíróságnak nem lenne hatásköre a népszavazás alól kivett témákban született jogszabályok kontrolljára, akkor a mindenkori többség például 100 százalékos jövedelem- és vagyonadóval sújthatná a mindenkori ellenzéki képviselőket és azok hozzátartozóit, vagy 90 százalékosra emelheti a személyi jövedelemadó egységes kulcsát. Azt írják: a Fidesz nemcsak a rendes igazságszolgáltatást nem kívánja igénybe venni vélt vagy valós igényeinek érvényesítésére, hanem az Alkotmánybíróságot sem látják szívesen. Mint fogalmaznak, alkotmányos kontroll nélkül a többség zsarnokságának megelőzése illúzió.

- Független Hírügynökség -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!