Magyarország

2010.09.02. 13:15

Ma dönt a bíróság a sukorói telekcsere-ügy két gyanúsítottjának előzeteséről

<p>Csütörtökön délután dönt a Pesti Központi Kerületi Bíróság arról, hogy előzetes letartóztatásba helyezik-e a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) kedden őrizetbe vett két vezetőjét.</p>

A Központi Nyomozó Főügyészség azután indítványozta az MNV volt vezérigazgatójának és értékesítési igazgatójának előzetes letartóztatását, miután a sukorói telekcsere ügylet kapcsán kedden őrizetbe vették őket, és házkutatást tartottak náluk.

Tátrai Miklós és Császy Zsolt előzetes letartóztatásának tárgyalása csütörtök délután egy órakor kezdődött, mindkettőjüket különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel és más bűncselekményekkel gyanúsítják.

A sukorói telekcsere ügyében különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt indított nyomozást a Központi Nyomozó Főügyészség még 2009 tavaszán. A büntetőügy sukorói, illetve albertirsai és pilisi ingatlanok 2008 júliusában történt cseréjével összefüggésben folyik. A telekcseréről a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő kötött szerződést korábban Joav Blum magánemberrel. Sukorón 20 helyrajzi számon szereplő földterületet adott volna cserébe a Magyar Állam két albertirsai és egy pilisi területért. A miniszterelnök 2009-ben kezdeményezte a telekcsere felülvizsgálatát, az MNV pedig eredeti állapot visszaállítását kérte a bíróságtól. A szakértői vélemény alapján az ügyészség több mint 1,3 milliárd forint értékkülönbözetet állapított meg. Mint kiderült, a csereszerződésben a sukorói területek több mint 734 millió forinttal alulértékeltek, míg az albertirsai és a pilisi ingatlanok több mint 593 millió forinttal túlértékeltek voltak.

Az ügyészség korábban már nemzetközi jogsegély keretében kérte a Sukoró-ügyben Ronald S. Lauder üzletember tanúkihallgatását is. A kétes kaszinóberuházás ügyében még másokat is meg fognak hallgatni, nem kizárt, hogy George Patakit, New York állam volt kormányzóját is.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!