Magyarország

2010.09.30. 15:44

Lakásfelújítással kapcsolatos visszaéléseket tárna fel a Jobbik

<p>A lakásfelújításokkal kapcsolatos visszaélések felderítését és a felelősség megállapítását ígéri a Jobbik. Staudt Gábor, a párt főpolgármester-jelöltje erről egy olyan VII. kerületi ingatlanban beszélt, ahol másfél éve felújítás miatt lebontották a tetőt az épületről és azóta nem tették vissza, a lakások pedig lakhatatlanná váltak.</p>

A jobbikos jelölt kifejtette: nem egyedi esetről van szó, a környéken tömegével vannak hasonló házak, amelyeket ellehetetlenítettek és felvásároltak.

Pápai Melina, az egyik érintett lakás tulajdonosa a sajtótájékoztatón azt mondta: 2008. október végén kezdték a ház felújítását, akkor már kisebb beázások voltak. Akkor azt az ígéretet kapták, hogy a munkálatok végén kártalanítják őket. Az épületről 2009. áprilisában elbontották a tetőt, azóta pedig nem építették vissza. A tulajdonos elmondta: azóta nem volt fűtés az épületben, a csövek szétfagytak télen, a konnektorok szikráznak és gombásak a falak. A család egy éve nem él a lakásban és büntetőpert kezdett. Mint mondta, a ház lakóinak kára 171 millió forint és nem látják, hogy valaha megtérül-e, csak tehetetlenül nézik, hogyan megy tönkre a lakásuk. Hozzátette: tavaly egyik szomszédjuk szén-monoxid mérgezésben meghalt, ami szintén a felújítás következménye lehet, de az ügyet a mai napig nem vizsgálták ki.

Staudt Gábor szerint a VII. kerületben és a fővárosban több helyen hoztak hasonló lehetetlen helyzetbe ingatlanokat, az ott élők jó részének pedig nincs hová mennie. Stummer János, a párt kerületi listavezetője arról számolt be: családok vesztették el a fedelet fejük fölül, mentek tönkre anyagilag és pszichikailag a hasonló ügyekben, a politikusok pedig nem védték meg őket az egyre komolyabb méreteket öltő lakásmaffiával szemben. A Jobbik a visszaélések felderítésére és a felelősök megtalálására tett ígéretet, emellett pedig a károsultak kártérítését követeli.

Ezek is érdekelhetik