Magyarország

2010.09.24. 06:34

Gyurcsány Ferencet pénteken hallgatná meg az albizottság

<p>Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt is meghallgatná pénteken a 2002-2010 közötti politikai szabadságjogokkal kapcsolatban elkövetett visszaéléseket vizsgáló parlamenti albizottság.</p>

A testület főként a 2006-os őszi események kapcsán már meghallgatta többek között az akkori rendőri vezetőket, az ügyészség képviselőit, de sértettek is megjelentek a bizottság előtt. Gyurcsány Ferenc korábbi sajtóinformációk alapján nem megy el a meghallgatásra.

Az MSZP korábban kijelentette, hogy nem vesz részt az albizottság munkájában, Gyurcsány Ferenccel kapcsolatban pedig olyan sajtóértesülések láttak napvilágot, hogy nem fog megjelenni a meghallgatáson. Az ilyen ülésekre meghívó alapján hívják be azokat, akiket meg akarnak hallgatni és bár az adatszolgáltatás alkotmányos kötelezettség, szankciója nincs.

Az Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság 2002-2010 közötti, politikai szabadságjogokkal kapcsolatban elkövetett jogsértéseit vizsgáló albizottságát az új kormány állította fel. A munkában fideszes, jobbikos és LMP-s kéviselők, illetve Morvai Krisztina EP képviselő vesznek részt. Az MSZP bojkottálja az albizottság munkáját, nem vesz részt abban.

Az albizottság előtt több egykori rendőri vezető megjelent már, de az ügyészség képviselőit, az MTV egykori elnökét és sértetteket is meghallgattak már egyebek mellett. A bizottság több meghívottat is kérdezett már arról, hogy a rendőrség kapott-e és ha igen, akkor milyen utasításokat a politikai vezetőktől - például Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnöktől - a 2006 őszi események kezelésével kapcsolatban. Eddig azonban ezt a gyanút senki nem erősítette meg. Bene László, aki akkor országos rendőrfőkapitány volt, utalt arra, hogy azért nem indított fegyelmi vizsgálatot Gergényi Péter akkori budapesti főkapitány ellen, mert úgy érezte, hogy korlátozták a jogkörét azzal, hogy Gyurcsány Ferenc arra kérte Gergényit, ne vonuljon nyugállományba.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!