Magyarország

2010.09.09. 16:20

Fidesz frakcióülés: nyolcpontos intézkedéscsomag a lakáshitelesek védelmében

<p>A Fidesz frakciója a parlament jövő héten kezdődő őszi ülésszakán egy nyolcpontos intézkedéscsomagot nyújt be az Országgyűlésnek a lakáshitelesek védelme érdekében.</p>

Ezt  jelentette be Rogán Antal a párt gazdasági munkacsoportjának vezetője és Kósa Lajos a párt ügyvezető alelnöke csütörtökön a Fidesz-KDNP kihelyezett frakcióülésének szünetében Tapolcán.

Rogán Antal ismertette is a nyolc pontot. A törvénycsomag megtiltaná az egyoldalú szerződésmódosítást a bankoknak és hitelintézeteknek, valamint az önkényes kamatemelést is, kötelezővé tenné a banki középárfolyamok alkalmazását (az még nem eldöntött, hogy a jegybank, vagy a bankok saját középárfolyama lenne-e kötelező), az ügyfél kérésére lehetővé tennék az ingyenes előtörlesztést, szintén kérelem esetén 5 évvel automatikusan meghosszabbítható lenne a lakáshitel futamideje, a bankok az adóssal szemben nem követelhetnének többet az ingatlan piaci értékénél, valamint tartós fizetésképtelenség esetén megtiltanák minden büntetőkamat, vagy egyéb extra költség kivetését.

A nyolcadik pont szerint ezek a szabályok nem vonatkoznának sem üzleti vállalkozás tulajdonában lévő, sem pedig második, vagy harmadik ingatlan esetére. Ugyanakkor Kósa Lajos leszögezte, hogy a csomag nem csak a devizában felvett, hanem a forintalapú lakáshitelekre is vonatkozna.
A Fidesz ügyvezető alelnöke megerősítette pártja korábbi célját is, miszerint létre szeretnék hozni a nemzeti eszközkezelőt is a bajba jutott hitelesek megsegítésére. Kósa szerint az intézkedésekre azért van szükség, mert ezek nélkül családok százezrei veszíthetik le lakásaikat.

A kormánypárti politikus hozzátette: az előző kormány intézkedései, amelyek forint helyett a devizahiteleket támogatták csak tovább rontottak a már akkor is rossz helyzeten.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!