Magyarország

2010.09.29. 17:34

Az uniós elnökségről tárgyaltak a magyarokkal Budapesten

<p>A magyar uniós elnökség előkészületeiről, valamint kulturális- és sportügyekről volt szó az Európai Parlament Kulturális és Oktatási Bizottsága, illetve a magyar szakbizottságok szerdai találkozóján.</p>

A megbeszélés után Tőkés László, az Európai Néppárt alelnöke újságírók előtt elmondta: nyugat-keleti irányú kulturális politika kimunkálásán kell fáradozni, a "mentális vasfüggöny" ugyanis még benne van az emberekben.

Az uniós elnökség mandátumának megkezdését bizottsági látogatások előzik meg, ebben a sorban első az EU Kulturális és Oktatási Bizottságának érkezése. A megbeszélésen a Turisztikai és Sportbizottság, valamint a Kulturális és Sajtóbizottság képviselte a magyarokat. A legfontosabb üzenet az, hogy az ország megmutassa kulturális sokszínűségét, és odafigyeljen a kisebbségi politikára, amely a határon túliak ügyét, illetve a bevándorláspolitikát is magában foglalja - mondta Simon L. László, a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség országgyűlési képviselője, a Kulturális és Sajtóbizottság elnöke. Hozzátette, a megbeszélésen a sportügyekről is szó volt. Mind a professzionális, mind a tömegsportokat támogatni kell, mindössze az összehangolt jogalkotáson kell még dolgozni - jegyezte meg.

Tőkés László, az Európai Néppárt alelnöke szerint a kulturális diplomácia terén nagy hangsúlyt kell fektetni az európai és a nemzeti képviselet közti együttműködés erősítésére, valamint a nyugati és a keleti kultúra közti kapcsolat kidolgozására. A kontinens két régióján élő emberek még ma sem ismerik kellőképpen egymást, a fejekben lévő "mentális vasfüggöny" miatt - fogalmazott Tőkés László. Hozzátette, a magyar uniós elnökség remélhetőleg a kettős állampolgárság körül kialakult problémákat is segít majd rendezni.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!