Magyarország

2010.09.29. 17:29

A volt kormányfő cáfolja Budai Gyula vádjait

<p>Budai Gyula miniszterelnöki megbízott valótlanságokat állít és csúsztat - így reagált Bajnai Gordon volt kormányfő titkársága a sukorói kaszinóberuházásról tartott szerdai sajtótájékoztatóra.</p>

A közlemény emlékeztet rá, hogy az előző kormány vitte perre az ügyet. Bajnai Gordon korábban rágalmazás miatt peres eljárást kezdeményezett Budai Gyula ellen - áll a közleményben.

A miniszterelnöki megbízott kénye és kedve szerint szelektál a sukorói beruházással kapcsolatos iratok és dokumentumok között - áll Bajnai Gordon titkárságának szerdai közleményében. A volt kormányfő stábjának tájékoztatása szerint Budai Gyula valós információkat tüntet fel valótlanul, csúsztat, az előző kormány tagjait próbálja meg befeketíteni és csak a lényegről nem beszél.

A közlemény emlékeztet rá, hogy Bajnai Gordon a beruházással kapcsolatos telekcsere ellentmondásossága miatt 2009 júliusában kért belsővizsgálatot az Oszkó Péter által vezetett Pénzügyminisztériumtól. A vizsgálat után a tárca először tárgyalásokat folytatott a befektetőkkel, majd perre vitte az ügyet, és bírósági keresetet indított az eredeti állapot helyreállításáért.

A per vagy a telekcsere jogszerűségét hagyja helyben, vagy az eredeti állapot visszaállításáról dönt majd. Ebből eredően a magyar államot semmilyen kár nem érheti a sukorói-befektetéssel kapcsolatban. Ha beruházás elmarad, az hátrányosan érintené Magyarországot, a magyar gazdaságot és a magyar munkahelyteremtést - áll a volt kormányfő titkárságának közleményében

A Bajnai-titkárság azt is cáfolta, hogy a bejelentett 2,6 milliárd forint helyett 52 milliárd vissza nem térítendő állami támogatást ígért volna a befektetőnek. A beruházók semmilyen állami támogatásra nem tartottak igényt - áll a közleményben. A volt miniszterelnök titkársága felhívta a figyelmet arra is, hogy Bajnai Gordon az ügyben folyó nyomozás során mindenben együttműködött a hatóságokkal. A témában felmerült valamennyi kérdésre válaszolt. Tanúvallomását ráadásul vágatlanul nyilvánosságra is hozta, így az teljes terjedelemben megismerhető - zárul Bajnai Gordon titkárságának közleménye.

Budai Gyula szerdai sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy a Bajnai-kormány tagjai, köztük Oszkó Péter volt pénzügyminiszter is tudott a sukorói kaszinóberuházás körüli törvénytelenségekről, ám tudatosan félrevezették a közvéleményt - mondta szerdai sajtótájékoztatóján Budai Gyula. A miniszterelnöki megbízott hozzátette: az előző kormány hazudott az állami támogatás összegéről is, amely a bejelentett 2,6 milliárd forinttal szemben 51 milliárd forint lett volna. Budai Gyula információi szerint a beruházó még semmilyen engedélyeztetési eljárást nem kezdeményezett, így a szakminiszternek azt javasolja, hogy jövő januárban bontsák fel a koncessziós szerződést.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik